Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare och samtidigt som Sverige får besök av den världskända satirtecknaren visas också en separatutställning med ett axplock av 45 bilder från hans skildring av sitt Sydafrika från 1980-talet och händelserna som ledde fram till Nelson Mandelas seger, via tiden som president till sorgen många kände när den leende solen Mandela gick ner för sista gången.

Prisutdelning och invigning
Lördagen den 8 oktober mottog Zapiro både priset och invigde utställningen ”Sydafrika i bilder – tecknad satir över fem decennier” som kommer att finnas på museet fram till och med den 26 mars 2017.

– Jag influerades av EWK när jag började teckna och fick en bok av min pappa med hans bilder. Jag tittade på bilderna i timmar och försökte hitta en egen stil med hjälp av dem. Senare fick jag veta att EWK var inblandad i rörelsen mot apartheid, så det är fantastiskt att få det här priset, berättade Jonathan ”Zapiro” Shapiro bland annat under prisutdelningen.

Zapiro inviger utställningen: https://www.youtube.com/watch?v=mS6RMM10ISc (Youtube)

I fokus även under fredskonferens
Efter Norrköping fortsätter Zapiros resa i Sverige med några stopp i Stockholm, bland annat ett frukostseminarium på Svenska Institutet, en föreläsning på Södertörns högskola, utställningen ”Best of Zapiro” på Fullersta gård och som huvudtalare på den internationella fredskonferensen ”Om sanningen ska fram: Yttrandefrihet som förutsättning för demokrati och fred på Södertörns högskola. Fredskonferens-Program