Försvunna jobb och framtidsyrken skildras i ny antologi

Från pärlfiske och skrivmaskiner till pärlplattor och 3D-skrivare

Berättelser från ett arbetsliv i ständig omvandling samlas i boken ”Vi drack vårt kaffe på toaletten”. De senaste hundra åren har samhället genomgått en hisnande förändring. Nya tekniker, vanor och värderingar dyker upp och försvinner. Småskaligt hantverk har övergått till global industriproduktion. Andra omställningar som välfärdsbygget, datoriseringen och strävan mot ett mer jämställt samhälle har skapat nya förutsättningar för vad människor vill och kan arbeta med.

– Många yrken har försvunnit i de processerna, exempelvis bleckslagare med sina små verkstäder, hålkortsstansare på kontor och tågklarerare på stationer. I vår nya bok fångar vi in berättelser från sådana utdöda yrken, säger Andreas Nilsson, redaktör för boken på Arbetets museum.

Antologin  består av ett urval berättelser från en minnesinsamling om gamla och nya yrken. Titeln är hämtad från en av bokens berättelser om hur skrivbiträdena på ett kontor på 1950-talet dukade upp kaffet på damtoaletten eftersom de inte fick fika på arbetstid. Risken att bli påkomna var minimal eftersom alla chefer var män.

Berättelserna sträcker sig hela vägen fram till i dag, med texter om nya yrkesgrupper som arbetar med drönare, delningsekonomi och genetisk information i sjukvården. Idén till bokens bredd kom ur Arbetets museums breda verksamhet – museet arbetar både med landets många historiskt inriktade arbetslivsmuseer och med att undersöka hur morgondagens arbetsliv påverkas av robotisering.

– Tanken är att ge en inblick i vårt föränderliga arbetsliv utifrån personliga röster, från gårdagens hantverkare till dagens digitala yrken. Så klart visar bokens berättelser på stora skillnader över tid, men också att människors drömmar, yrkesstolthet och motstånd mot dåliga villkor är sig ganska lika, säger Andreas Nilsson.

Bleckslagare Gustav Haglund tillverkar mjölkflaskor med sin son (foto: Bleckslagerimuseet). Skrivmaskinsövningar på Televerkets skola (foto: Tekniska museet). Hemsyster ute på uppdrag hos en barnfamilj (foto: Privat).

Berättelserna har samlats in av Arbetets museum i samarbete med föreningen Liv i Sverige. Boken innehåller även en överblick över yrkesrollers utveckling av ekonomihistorikern Maths Isacson.

Antologin ges ut på Premiss förlag och finns att köpa i museets butik och via butiken@arbetetsmuseum.se eller telefon 011-23 17 00 samt på de flesta nätbokhandlar.