Lördag 16 mars bryter sig Villfarelser, Depressiva Döden och Per Englund ut ur mobilen och tar plats på Arbetets museum i utställningen Varats olidliga tröghet. Samtidigt släpps och signeras boken Ofrivilliga samtal av Villfarelser & Döden.

I Varats olidliga tröghet möts Mathias Leclérs Instagramsuccé Villfarelser, Per Englunds suggestiva fotografi och Victor Johannessons projekt Depressiva Döden. Resultatet blir ett samspel som rymmer både skönhet, humor och nattsvart allvar – livet och döden i en smärtsam och fantastisk blandning.

Sedan 2014 har Mathias Leclér delat sina kommenterade bilder i sociala medier under namnet Villfarelser och parollen ”Humor med jävligt mycket allvar”. I Varats olidliga tröghet rör det sig kanske snarare om allvar med droppar av svart humor. För vad kan vi göra förutom att skratta åt skiten?

Under 2000-talet ligger stanken av trettiotalets Tyskland tung över Sverige. Demonteringen av folkhemmet är i full gång och klassgapet vidgar sig större för var dag. Psykisk ohälsa är vardagsmat och runt om i världen blossar oroshärdar upp. Är det en tid att lägga sig på rygg, blotta strupen och bara vilja dö? Nej det är snarare en tid för att häckla, driva med och skämta om det mörka. Att skratta åt eländet är sättet att stå ut och stå emot, säger Mathias Leclér.

Samspelet mellan Villfarelser och Depressiva Döden, där Victor Johannesson har ritat över Leclérs ålderdomliga fotografier, visar deras gemensamma syn på världen genom en lågmält humoristisk dialog.

Mörk humor kan vara en ”gateway drug” till tyngre samtal, säger Victor Johannesson.

Englunds fotografi rör sig i skuggorna av samhället: miljonprojekt, tända eldar, euforisk berusning och ensam bakfylla men också ögonblick av skönhet och humor. När Englund fångar Jesus som tappat sin hand låter Leclér honom vråla; ”Satan, var är min hand?” Humor och mörker, liv och död. Allt finns där.

Den 16 mars kl. 14.00 är det dags för vernissage på Arbetets museum. På vernissagen släpps även boken ”Ofrivilliga samtal” av Villfarelser & Döden. Leclér, Englund och Johannesson finns på plats och från kl. 14.45 signerar de både böcker och tryck, som finns till salu i museibutiken.

– Arbetets museum är klassisk mark och antagligen en av Sveriges snyggaste lokaler. Museet har länge varit ett av de ställen man bara måste ställa ut på. Och till alla besökare – kom för fan, säger Mathias Leclér.

Vernissageprogram

Lördag 16 mars kl. 14.00, plan 7 på Arbetets museum Carina Milde, intendent EWK-museet, hälsar välkommen. Mathias Leclér, Per Englund och Victor Johannesson medverkar. Förfriskningar.

Signering: Under dagen kommer böcker samt tryck att säljas i museibutiken på entréplan. Kl. 14.45 sker signering på plan 7 där utställningen finns.

Facebookevent för vernissagen

Mer info om utställningen

Foto: Mathias Leclér, Victor Johannesson samt Per Englund.

Utställningen pågår t.o.m. 19 maj 2019 och består av ett antal bilder från bokprojekten Villfarelser, Englund/Villfarelser och Villfarelser & Döden. Urvalet har gjorts tillsammans med K J Elton Enström, förläggande redaktör, Placenta Förlag & Agentur.