Fredagen den 21 oktober invigdes utställningen Jobbcirkus. I samband med invigningen hölls dessutom både ett föredrag och en paneldebatt i ämnet.

Föredrag med generationsforskare
Generationsforskare Anders Parment berättade bland annat om hur 80- och 90-talister resonerar kring vad de tycker är viktigt när de väljer jobb och arbetsgivare, vad som är på gång både i arbetslivet och i samhället i stort och vilken betydelse åldern 17-23 år har för de kommande valen man gör även senare i livet.

Paneldebatt
En panel bestående av Anders Ferbe, IF Metall, Klas Wåhlberg, Teknikföretagen, Anita Jernberger, Region Östergötland och landshövding Elisabeth Nilsson diskuterade, under Anders Parments ledning, bland annat mismatchen där jobben finns, men de finns inte där ungdomarna primärt väljer. Flera av paneldeltagarna lyfte också fram vilken vikt utställningen Jobbcirkus kommer att ha för att öppna ögonen hos besökarna och fokusera på sina egna egenskaper istället för att börja bland de arbeten man känner till.

Invigning mitt i utställningen
Efter att ha gått runt i utställningen invigde landshövding Elisabeth Nilsson och eleven Abdifatah Mohamed Jobbcirkus: https://www.youtube.com/watch?v=hfgwkcQowO0 (Youtube)