Vi har en viktig grej på gång

12 september-10 november 2015

I utställningen ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” visar några av Sveriges främsta serietecknare sina verk. Utställningen är en turnerande utställning som producerats av Grafikens hus. Under tiden 12 september till 10 november 2015 visas den på Arbetets museum.

Vintern 2013/2014 visades utställningen Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild på Grafikens Hus i Mariefred. Till utställningen bjöds sju av Sveriges främsta serietecknare in att testa övergången från serieruta till grafiskt blad. Medverkande seriekonstnärer är Liv Strömquist, Joanna Hellgren, Hanna Gustavsson, Joanna Rubin Dranger, Mats Jonsson, Julia Thorell och Sara Granér.

Utställningen presenterar två huvudspår inom den svenska seriekonsten: de politiska serierna och utvecklingsromanen. Bilderna har serietecknarna jobbat fram och tryckt i samarbete med Grafikens Hus. Joanna Hellgren, som skapat böckerna om Frances, använde till exempel torrnål för att rista fram en bildserie om en flicka som har växt ur både sig själv och världen. Sara Granér, Hanna Gustavsson och de övriga har valt att arbeta med screentryck och testat vad som händer när deras figurer får växa sig stora och ta plats.

”Vi har en viktig grej på gång…” visas på Arbetets museum under tiden 12 september till 10 november 2015. Utställningsturnén har producerats med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse.