Världens mitt finns inte på kartan

Utställningen Världens mitt finns inte på kartan bygger på barnkonventionen och barns rätt till yttrandefrihet. Hundra barn har arbetat med kameror och tagit många tusen bilder av sin vardag och relationer. Ibland har de också använt färger och pennor. De medverkande barnen bor på institutioner för barn i Litauen, Ryssland och Sverige. Några av de bilderna visas här i utställningen.

Utställningen Världens mitt finns inte på kartan är producerad av Göran Odbratt och Arbetets Museum i Norrköping i samarbete med Sida.

Medverkande institutioner

Barnhemmet i Pabradé, Švenčionys, Litauen. Barn och ungdomar som placeras på barnhemmet bor oftast kvar på barnhemmet tills de blir vuxna.

Otradnoje rehabiliteringscenter för barn i stadsdelen Otradnoje, Moskva, Ryssland. Barn och ungdomar placeras här tillfälligt. Centret arbetar under placeringstiden med familjer, förmyndare och fosterföräldrar. Målet är att barnen ska leva i familjer.

Råby ungdomshem, Lund, Sverige. Ungdomar placeras på ungdomshemmet under en bestämd tidsperiod enligt lag om vård av unga eller en lag om sluten vård. Steninge transitboende för ensamkommande flyktingbarn, Sigtuna, Sverige. De asylsökande barnen placeras på transitboendet direkt efter ankomsten till Sverige. Så fort som möjligt ska barnet anvisas vidare till en kommun som har fortsatt ansvar för barnet under tiden för asylprövningen.

Utställningen visas på Norrköpings Stadsbibliotek under tiden 10/6 – 16/8.

Medverkande institutioner

Utställningen visas på Norrköpings Stadsbibliotek under tiden 10/6 – 16/8.