Sydafrika i bilder – EWK möter Zapiro

Sydafrika i bilder - tecknad satir över fem decennier

8 oktober 2016 - 2 april 2017

Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare och samtidigt som Sverige får besök av den världskända satirtecknaren visas också en separatutställning med ett axplock av 45 bilder från hans skildring av sitt Sydafrika från 1980-talet och händelserna som ledde fram till Nelson Mandelas seger, via tiden som president till sorgen många kände när den leende solen Mandela gick ner för sista gången.

Zapiro ger oss även en bild av den katastrofala AIDS-policy som president Thabo Mbeki drev under sin tid som president. Här skildras även den vapenaffär där det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen var i fokus, om korruptionsanklagelser och om att vara vit och privilegierad. Här kommer även storyn om varför nuvarande president Jacob Zuma skildras med ett duschmunstycke på huvudet – detta efter att Zuma anklagades för våldtäkt på en hiv-smittad flicka, vilket han hävdade inte var någon fara med, då han tog en dusch efteråt. Något som blir påfallande märkvärdigt eftersom Zuma då var ordförande i det nationella AIDS-rådet. Som pendang till detta plockas ett par stycken EWK-bilder upp ur arkivet för att ge en bild från Sydafrika under 1960- och 1970-talen, bilder Zapiro själv väljer ut.

Som ett led i Arbetets museums uppmärksammande av "Fritt ord 250" - Sveriges tryckfrihets- och offentlighetsprincips 250-årsjubileum, blir samarbetet med Zapiro en konkret berättelse om satiren som säkerhetsventil i ett demokratiskt samhälle. Hans kamp för att upprätthålla den demokratiska grunden i Sydafrika har gjort att han vid ett flertal tillfällen stämts och dömts för förtal i hemlandet Sydafrika. Trots det fortsätter Zapiro oförtrutet sin kamp för satiren som kritiskt granskande röst i massmedia, något som EWK-prisjuryn poängterar i sin motivering.

Om Zapiro, Jonathan Shapiro:
Zapiro, född 1958, genomgick arkitektutbildning vid University of Cape Town, Sydafrika, värnplikten, aktivism, internering och ett Fulbright Scholarship som tog honom till New York innan han etablerade sig som Sydafrikas mest kända och prisbelönta satirtecknare. Förutom att tidigare ha tecknat för ett flertal oberoende tidningar, däribland Sowetan så är han stadig vid Mail & Guardian sedan 1994, Sunday Times sedan 1998 och The Times sedan 2009. Hans renommé är stort. Förutom en rad nationella oh internationella utmärkelser har han två hedersdoktorat, har omskrivits som en av Afrikas mest inflytelserika personer av magasinet Jeune Afrique 2011 och av Londonbaserade New African magazine 2014. 2013 uppmärksammades han som en av 100 "World Class South Africans" av City Press.

Film där Zapiro inviger utställningen:
https://www.youtube.com/watch?v=mS6RMM10ISc (Youtube)

Om Zapiro, Jonathan Shapiro:

Film där Zapiro inviger utställningen:
https://www.youtube.com/watch?v=mS6RMM10ISc (Youtube)