”Och täta opinions­mätningar håller partiledarna i trim…”

Valår i EWK-galleriet

24 AUGUSTI–16 OKTOBER
PLAN 3

”Och täta opinionsmätningar håller partiledarna i trim…"

I samband med riksdagsvalet passar vi på att gräva fram 12 bilder ur vår EWK-skatt i arkivet, som kommenterar turerna kring flera av våra riksdagsval från 1960-talet till 1990-talet. Ni möter många politiska ansikten i utställningen, några kanske mer kända än andra. Att karikera och kommentera pågående valkampanjer, debatter, överenskommelser och brutna löften kan framstå som svårt. Hur ringa in det som är signifikant för varje parti och varje politiker? EWK tog detta på största allvar.

"Att rita en karikatyr på en partiledare är inte bara att göra ett porträtt så likt som möjligt. Man måste fånga personens drag, men också det som utmärker hans parti och bygga ihop bilden. För partiet sätter ju också en prägel på honom."

Citatet av EWK ger oss en bild av hur EWK tänkte när han tolkade partiledarna i det hårda arbetet inför kommande riksdagsval.

Under perioden 24 augusti–10 september är Arbetets museum lokal för förtidsröstning.
”Och täta opinionsmätningar håller partiledarna i trim…"