EWK 100 år

EWK 100 år – en berättelse om hans liv

10 november 2018–9 juni 2019

6 november 2018 skulle EWK, Ewert Karlsson fyllt 100 år.

I höst lyfter Arbetets museum, tillsammans med EWKs familj, människan bakom signaturen EWK. Vi flyttar ner hans ateljé från hemmet i Huddinge och visar originalbilder och foton från familjen som aldrig tidigare visats på Arbetets museum. Här får vi även ta del av de privata berättelserna om hur han var som far, morfar och vän. Även den sköra tiden efter att EWK tvingades ge upp sitt yrkestecknande efter att han drabbats av en stroke 1995. Det var inte detsamma som att han slutade teckna. För första gången visar vi hans skisser som tecknades med en försiktig vänsterhand men som bär samma skarpa iakttagelseförmåga som Ewert hade under sin nästan halvsekel-långa karriär som professionell tecknare. 1918 föddes han med segerhuva och fick mellannamnen Gustav Adolf, ett slags föraning om den storhet han skulle uppnå inom den politiska satiren. EWK 100 år – en berättelse om hans liv är just det.

Utställningen visas från 10 november 2018 till och med 9 juni 2019. I samband med utställningens öppnande delades 2018 års EWK-pris ut.

Utställningen produceras tillsammans med Margareta och Martijn van den Bosch.

FOTO:

Omslagsbild: Esse Jansson (beskuren)
Illustration: EWK
Foto mitten: Börje Thull
Foto till höger: Karl Heinz Hernreid
6 november 2018 skulle EWK, Ewert Karlsson fyllt 100 år.

Utställningen produceras tillsammans med Margareta och Martijn van den Bosch.

FOTO:

Omslagsbild: Esse Jansson (beskuren)
Illustration: EWK
Foto mitten: Börje Thull