Äntligen! Den 4 december är det premiärdags för storsatsningen Digitopia på Arbetets museum. En ny utställning där du får dyka ner i de stora framtidsfrågorna kring ny teknik, jobben och livet.
Såhär säger vår museidirektör Niklas Cserhalmi om utställningen:
”Digitopia är det största som hänt på museet på flera år – men digitaliseringen är också vår generations största förändring. Artificiell intelligens, digitalisering och robotisering stöper om våra arbetsliv och vardagsliv redan idag. Hur ska medborgare och arbetstagare kunna påverka och styra utvecklingen? Idag driver Facebook och andra stora företag utvecklingen och vi som arbetstagare och medborgare anpassar oss. Utställningen Digitopia vill bidra till att göra det möjligt för fler att diskutera och fundera på hur vi vill att våra arbetsliv och vardagsliv ska se ut med de nya teknikerna.”
Digitopia vill väcka tankar om hur ny teknik påverkar livet för oss människor. Hur påverkas jobben i framtiden? Vad händer när gränsen mellan jobb och fritid blir otydlig? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används?
Sedan ett år tillbaka har våning 5 på museet varit stängd med ett febrilt arbete bakom kulisserna. Arbetet med utställningen har involverat allmänhet, konstnärer, kulturaktörer och forskare i och utanför Norrköping. I utställningen möter du bland annat en två meter hög interaktiv ”vårdvarelse” – designad av ett förskolebarn och gestaltad av Sahar Burhan tillsammans med Östgötateatern.
”Det är oerhört spännande att äntligen få dela med sig av allt hårt arbete med utställningen. Vi har hållit på med projektet under en lång tid nu och att få se det komma samman för en större publik känns fantastiskt. Jag hoppas att Digitopia blir en plats som våra besökare kan återkomma till för att reflektera över utställningens teman”, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum och projektledare för utställningen.
Bakgrund
Digitopia är efterföljare till succéerna Industriland (invigdes 2007) och Framtidsland (vinnare av Årets utställning 2014). Utställningen produceras av Arbetets museum med finansiering av bland andra forskningsrådet Forte/Svenska ESF-rådet samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Fre 26 nov 2021