Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Pristagare 2019

Kristoffer Granath får 25 000 kronor för sina bilder av ett arbetsliv som inte längre är. Både i nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv – med den kongeniala titeln ”Rest in Peas” och kärnkraftverket i Barsebäck, lyckas han förmedla en kvarhängande tagg av uppgivenhet och vemod – men framför allt i formstarka bilder förmedla en bild av ett arbetsliv som alltmer sällan fångas på bild.

Lina Scheynius får 25 000 kronor för sina bilder av kvinnokroppen och den fysiska närheten i en relation, där hon lyckas fånga den privata sfären på ett allmängiltigt sätt. Efter många år som fotomodell har hon låtit kameran komma ännu närmare, bli ännu mer intim och även lyckats ta tillbaka sin – och andra kvinnors kroppar – från den manliga blickens perspektiv.

Ragnar Axelsson (Island) får 25 000 kronor för sitt breda och långvariga engagemang med att skildra Arktis och dess invånare, där varje bild blir till ett drama. Han fångar vardagens detaljer och de hårda livsbetingelserna i osedvanligt visuella, närmast filmiskt, starka bilder, där landskapets monument av vår tid fångas i bortsmältande glaciärer.

Kristoffer Granath. Foto: Sarah Perfekt

Lina Scheynius. Foto: Massimo Leardini

Ragnar Axelsson. Foto: Gunnlaugur Rögnvaldsson.