Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Pristagare 2018

Nora Lorek får 25 000 kronor för sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar.

Anders Kristensson får 25 000 kronor för sina skildringar av arbetets villkor och de spår de avsätter i klimat och miljö både i Sverige och utomlands. Men också för sin förmåga att iscensätta den svenska vardagen, där hans bilder av människor i Sverige i boken ”Spår av en befolkning”, redan är en modern klassiker.

Tina Enghoff (Danmark) får 25 000 kronor för sina projekt där hon obarmhärtigt avslöjar vår välfärds bakgårdar. Oavsett om det handlar om ensamma, utstötta, internerade, misshandlade eller människor på flykt, lyfter hon deras liv till berörande frågeställningar. I bilderna möter konstnärens öga de delar av samhället många vill undvika att se, och blir till stor konst som både utmanar och spränger ramar.

Photo: Nora Lorek

Photo: Monika Norrby

Photo: Kent Klich