Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Pristagare 2015

Per-Anders Pettersson får 20 000 kronor för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.

Maja Daniels får 20 000 för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Åsa Sjöström får 20 000 kronor för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Jan Nordström får årets ”eldsjälspris” på 20 000 kronor för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Prisutdelning 2015

Läs om årets prisutdelning, den 6 november 2015, där alla pristagare närvarar och medverkar med föreläsningar. Programmet pågår från 10.00 till 15.30.

Vill du närvara vid årets prisutdelning? Anmäl dig enkelt här.

Per-Anders Pettersson

Skildringar av Afrika bortom det stereotypa.

Per-Anders Pettersson får pris för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.

Maja Daniels

Journalistisk nyfikenhet blandas med vemod, humor och allvar.

Maja Daniels får pris för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Åsa Sjöström

Enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans.

Åsa Sjöström får pris för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Jan Nordström

Fångar ständigt kärleken genom kameran, sina målningar och texter.

Jan Nordström får pris för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Tidigare pristagare

Dokumentärfotopriset har delats ut sedan 2001. Här kan du se alla tidigare pristagare.