Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Vinnare 2015: Per-Anders Pettersson

Motivering

Per-Anders Pettersson får 20 000 kronor för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.

Om Per-Anders Pettersson

Per-Anders_portrattPer-Anders Pettersson är född och uppvuxen i Borås. Han pryade på Borås Tidning i högstadiet och arbetade senare som lärling på tidningen samtidigt som han jag pluggade ekonomisk linje på gymnasiet.

– Jag gick aldrig på fotoskola utan lärde mig jobbet på Borås Tidning.

Per-Anders gjorde värnplikten på Värnpliktsnytt i Stockholm 88-89 och arbetade därefter för Expressen innan flytten till New York 1990. 2001 flyttade Per-Anders till Sydafrika.

– Jag är bildjournalist. Jag fotograferar längre projekt, oftast med människor och ämnen efter konflikter. Jag vill berätta historier om människors vardag, och speciellt ge en balanserad bild av Afrika. Jag tillbringar mycket tid i projekten och jag återkommer ofta många gånger till samma människor och ställen som jag fotograferar på.


Övriga pristagare 2015

Om bilderna

Ovan till vänster: Balettdansös i kåkstaden Khayelitsha 2000. Ett av hundratals barn i kåkstäderna utanför Kapstaden som har möjligheten att lära sig klassisk balett.

Ovan mitten: Svart medelklass på modevisning i Johannesburg 2011. En ny svart medelklass och överklass växer snabbt fram i Sydafrika. Den svarta medelklassen har nyligen vuxit om den totala vita befolkningen i antal.

Ovan höger: Luxolo Mkwelo, 19 år, står i sitt rum efter att han har återvänt från en traditionell Xhosa manlighetsceremoni i Tshatshu, en by i östra kap-provinsen i Sydafrika. Han tillbringade sex veckor i en hydda där han och andra pojkar blev förberedda för att bli män. Nelson Mandela gjorde samma ceremoni i samma ålder.

Maja Daniels

Journalistisk nyfikenhet blandas med vemod, humor och allvar.

Maja Daniels får pris för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Åsa Sjöström

Enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans.

Åsa Sjöström får pris för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Jan Nordström

Fångar ständigt kärleken genom kameran, sina målningar och texter.

Jan Nordström får pris för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.