Planera din ”industrisemester” med hjälp av Museiguide 2018! I april distribueras 2018 års Museiguide till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet. Guiden innehåller information om 470 arbetslivsmuseer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder.

Inför turistsäsongen 2018 har även appen utvecklats vidare. Appen heter ”Museiguide” och finns för de flesta moderna versioner av iOS och Android. Bakom Museiguide står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Arbetets museum.

– Genom appen får Museiguiden en ny dimension. Du kan bland annat enkelt söka efter arbetslivsmuseum i olika län, och med hjälp av kartfunktionen kan du se arbetslivsmuseer i närheten av den plats där du befinner dig, berättar Helena Karlsson, kommunikationschef på Arbetets museum.

Intresset för Museiguiden och antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat sedan år 2003 då 20 000 Museiguider skickades ut och 63 museer medverkade.

– I år distribuerar vi 40 000 Museiguider till de flesta turistbyråerna och arbetslivsmuseerna runt om i landet. Vi ser att intresset stadigt ökar för den viktiga verksamhet som bedrivs på arbetslivsmuseerna när det gäller att förvalta vårt kulturarv. Genom Museiguiden gör vi vad vi kan för att lyfta fram detta och få fler att upptäcka alla dessa kulturskatter, berättar Lovisa Almborg, ArbetSam som drivit utvecklingen med Museiguiden.