Årets EWK-pris går till satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson. Den 16 november gästar hon Arbetets museum och tar emot priset, som delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete.

Karin Sunvisson är den 16:e i raden av tecknare som fått ta emot priset. Bland tidigare pristagare finns bland andra Sara Granér, Charlie Christensen och Jonathan ”Zapiro” Shapiro.

Juryns motivering lyder:

”Med en egensinnig och spännande idé som grund skapar Karin Sunvisson detaljerade och mästerligt utförda teckningar. De visar på djup förståelse för bilders kraft, komplexitet och budskap. Tekniken spänner från blyerts till bilder utförda helt digitalt, och även rörlig bild. Karin har hela tiden drivits av att berätta om och undersöka förutsättningen för satiren som bildgenre och satirtecknarna som aktörer på Tryckfrihetens allra yttersta gränspost. Med det är hon en ambassadör för den livsviktiga bildjournalistik EWK en gång tillhörde.”

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under signaturen EWK, utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. EWK-priset delas årligen ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda.

– Det är förstås en stor ära att få priset, men samtidigt känner jag mig lite handfallen. Som satirtecknare är man van vid att befinna sig i motståndsposition, med garden ständigt uppe. Det är lite chockartat att få beröm, säger Sunvisson.

Karin Sunvisson är verksam som illustratör, grafisk formgivare och bildskapare. Hon har en masterexamen från den franska nationella högskolan för tillämpad konst (ENSAD). Sunvisson har deltagit i en rad satirutställningar och föreläst om bildsatir och politisk illustration på konstskolor i Sverige och Europa.

Utdelningen av EWK-priset sker lördag 16 november på Arbetets museum. Då bjuds det bland annat på samtal med Karin Sunvisson och Sahar Burhan, satirtecknare och konstnär. Välkomna!

Läs hela programmet här

Facebookevenemang