EWK-priset för 2020 tillfaller den internationellt erkända och flerfaldigt prisbelönade egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl. EWK-sällskapet och Dagens Arbete delar än en gång ut priset i samarbete med Arbetets museum, men denna gång tar ceremonin plats på svenska ambassaden i Kairo. Ambassadör Jan Thesleff delar ut priset till Doaa el-Adl.

Doaa el-Adl är verksam som satirtecknare i Egypten sedan 2007. Hennes bilder är ofta omdebatterade och hon har flera gånger riskerat åtal för hädelse. Ett återkommande tema är kvinnors rättigheter och trots upprepade hot om juridiska konsekvenser har hon fortsatt att uppmärksamma tabubelagda frågor som kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. ”Om kvinnor har ett problem har samhället ett problem” som hon själv uttrycker det. Doaa el-Adl har också ofta ifrågasatt den stereotypa bild av kvinnor som fortfarande är högst närvarande i satirbilden, inte bara i Egypten utan också internationellt.

Läs Karin Sunvisson intervju med Doaa el-Adl i Dagens Arbete

Pressmeddelande: Satirtecknaren Doaa el-Adl tar emot årets EWK-pris i Kairo

Om EWK-priset

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som EWK, utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Priset delas i vanliga fall ut på Arbetets museum i Norrköping, där EWK-museet är inrymt. Till följd av coronapandemin hålls i stället årets prisceremoni på svenska ambassaden i Kairo.