Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Vinnare 2015: Maja Daniels

Motivering

Maja Daniels får 20 000 för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Om Maja Daniels

majadaniels_portrattMaja Daniels fotografiska verksamhet fokuserar på västvärlden och drivs av behovet att undersöka hur sociala strukturer och kulturella representationer påverkar en individ eller grupps identitetsskapande.

– Jag dras till berättelser som är rotade i verkliga händelser, som handlar om riktiga människor men som formas av ett starkt subjektivt och personligt berättarspråk. Jag fotograferar gärna i samarbete med mina subjekt och sociologins metoder hjälper mig förstå vad jag ser och vad jag är en del av.

Maja har fått flera utmärkelser, såsom 2013 Contour by Getty Portrait Prize och 2012 Sony World Photography Awards. Maja var även nominerad till TTs stora Fotopris 2014 och deltog i World Press Photos Joop Swart Masterclass 2012. Hennes fotografier har ställts ut på The Photographers Gallery, National Portrait Gallery och Somerset House i London samt på fotofestivaler i Spanien, Belgien och Holland.

– År 2012 påbörjade jag ett projekt i Älvdalen, Dalarna, som jag är djupt engagerad i och fortsätter jobba på idag. Älvdalen anses vara en mystisk plats främst på grund av kvarvarandet av Älvdalskan, ett unikt språk med rötter i Fornnordiskan. Mitt projekt fokuserar på den rådande generationsväxlingen, där förhandlingar och spänningar mellan modern livsstil och tradition är en viktig men ofta osynlig nutida kamp som utspelar sig långt från de större städerna.


Övriga pristagare 2015

Om bilderna

Ovan till vänster: En boende står framför den slutna avdelningens stängda utgång. Dörrar och blockerade passager är störande element för personer med Alzheimers sjukdom. Avdelningen är stängd som en försiktighetsåtgärd; en policy som är tillämpad i hela Västvärlden. Från serien ”Into Oblivion”, 2008 – 2010.

Ovan mitten: Mady och Monette, Rue des Partants, Paris, 2010, från den pågående serien ”Mady & Monette, Playing twins”, 2010 – 2015.

Ovan höger: Hampus och Jens, 2012, från den pågående serien ”River Valley Vernacular”, 2012 – 2015.

Åsa Sjöström

Enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans.

Åsa Sjöström får pris för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Jan Nordström

Fångar ständigt kärleken genom kameran, sina målningar och texter.

Jan Nordström får pris för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Per-Anders Pettersson

Skildringar av Afrika bortom det stereotypa.

Per-Anders Pettersson får pris för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.