Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Kurser höstsäsongen 2023

Alla ni som jobbar på arbetslivsmuseer runt om i Sverige; välkomna att upptäcka vårt breda utbud av fysiska och digitala kurser! De fysiska kurserna ute på museerna är belagda med en kursavgift, som inkluderar fika, lunch och middag. De digitala kurserna är kostnadsfria.

Då trycket är stort och platserna få till de fysiska kurserna ber vi er begränsa antalet deltagare per museum/förening till max två personer. Tänk också på att om ni har anmält er och inte kan närvara på kursen ska ni meddela oss detta. Det gäller både fysiska och digitala kurser. Om ni inte meddelar frånvaro kommer vi att behöva debitera er för deltagaravgiften.

Vårens kurskalender som pdf

Allmän information om kurserna

1. Alla digitala kurser är kostnadsfria.

2. När du anmält dig, ska du få en bekräftelse till din epost, via ett automatiskt utskick. Om du inte får en bekräftelse, så har du inte blivit anmäld. Försök igen, eller kontakta oss så får du hjälp.

3. Om ni anmält er och inte kan närvara på kursen ber vi er meddela oss detta. Om ni inte meddelar frånvaro debiteras ni 200 kr. Genom att meddela oss får de som står på väntelista chansen att gå kursen.


Kurserna i datumordning:

Lyft er ekonomi: Bli bättre på att ta betalt

  • 5 september, kl 10-12.

WEBBINARIUM

Tips, strategier och förebilder till er som vill vässa förmågan att locka besökare. Använd influencers, se hur andra gör, lär om trender och fundera på era unika värden under en inspirerande förmiddag. Kostnadsfri.
Anmäl dig här

HISTORIEN OM SVERIGE PÅ ERT MUSEUM

  • 7 september

WEBBINARIUM

SVT gör en storsatsning på en tio timmar långa dokumentärserie om Sveriges historia. Ett bra tillfälle för arbetslivsmuseer att kunna använda serien i sin marknadsföring och verksamhet. Men hur gör man?
Anmäl dig här

Inspirationsseminarium: Digitisering

  • 12 september, kl 10-12

WEBBINARIUM

Förvandla fysiska föremål till digitala dokument, för bevarande och spridning. Här får du tips och goda exempel. Allt från scannade dokument till drönarfotograferade utomhusmiljöer. För dig som vill bli en bra beställare, förstå de senaste möjligheterna, och hur digitisering kan samspela med er ekonomi.
Anmäl dig här

Inspirationsseminarium: Leaderprogrammet

  • 19 september, kl 10-12

WEBBINARIUM

Leaderprojekt är en väg till utveckling för er och ert lokalsamhälle. Kursen går igenom hur Leaderprojekt fungerar, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt.
Anmäl dig här

ELEKTRIFIERING OCH ELSÄKERHET

  • 20–21 september

Jädersbruks museum, Arboga

Vad bör man tänka på när man hanterar elektrifierade föremål i en museimiljö? Vilka risker finns det, och hur hanterar man dem? Kursen varvar teori med praktiska moment.
Anmäl dig här

PRAKTISK FÖREMÅLSVÅRD TRADITIONELLA MATERIAL

  • 27 september

Frövifors Pappersbruksmuseum, Frövi

En dag om vård och underhåll av föremål, med fokus på traditionella material. Hur kan vi ta hand om föremål av textil, trä, metall, papper med mera på våra museer? Vi lär oss om nedbrytning, att skapa bra förvaring, rengöring med mer.
Anmäl dig här

Inspirationsseminarium: Bli ett besöksmål

  • 3 oktober, kl 10-12

WEBBINARIUM

Tips, strategier och förebilder till er som vill vässa förmågan att locka besökare. Se hur andra gör, lär om trender och fundera på era möjligheter.
Anmäl dig här

GRUVFORUM V

  • 11–12 oktober

Långbans Gruvby & Nordmarks hembygdsgård, Filipstad

Gruvnätverket Gruvforum – Besöksgruvor i Sverige träffas och diskuterar frågor som dokumentation, marknadsföring och att förmedla berättelser från gruvsamhällena. Även du som inte varit med tidigare år är varmt välkommen!
Anmäl dig här

Lyft er ekonomi: Affärsmodellskanvas

  • 12 oktober, kl 10-11.30

WEBBINARIUM

Lär dig ett utmärkt verktyg för att skapa verksamhetsöverblick. Använd den som karta över vad ni faktiskt håller på med. En utmärkt grund för framtida utvecklingsarbete.
Anmäl dig här

MUSEISKOLAN

  • 25 – 26 oktober

Målilla motormuseum, Småland

En tvådagarskurs om lite av varje som är bra att kunna när man är aktiv på ett arbetslivsmuseum: utställningsteknik, marknadsföring, värdskap, pedagogik, samlingar och föremål samt föreningsvård.
Anmäl dig här

Lyft er ekonomi: Målgruppsanalys

  • 31 oktober, kl 10-11

WEBBINARIUM

Definiera era målgrupper. Vilka är de, vad intresserar dem och hur stor är varje grupp? Kort sagt: Var finns era intäkter? Rikta er sedan rätt, genom att möta dem där de finns.
Anmäl dig här

PRAKTISK FÖREMÅLSVÅRD MODERNA MATERIAL

  • 9 november

Plastens hus, Perstorp

En dag om vård och underhåll av föremål, med särskilt fokus på moderna material. Hur tar vi hand om föremål av plast och gummi på våra museer? Vi lär oss om nedbrytning, vård och att identifiera olika plasttyper.
WEBBINARIUM

Stora reklamkampanjer eller vardagliga styrelseutskick, allt behöver vårdas och riktas, för att ge resultat. Bra planer sparar pengar och stress, så ta chansen att lära dig att planera er kommunikation.
Anmäl dig här

KRISBEREDSKAP

  • 23 november

Teknikland, Östersund

Hur skapar man bra rutiner om kris eller katastrof skulle vara framme på sitt museum? Vilka risker finns det, och hur kan man som museum hantera dem? Kursen varvar teori med gruppdiskussioner och praktiska övningar. Anmälningslänk:
Anmäl dig här

Söka pengar-kurs

  • 28 november, kl 10-16

WEBBINARIUM

Pengar – en viktig del av kulturarvsbevarandet. Skapa bättre ansökningar till bidragsgivare och fonder med tips om språk, tidplan och budget under den här heldagsutbildningen.
Anmäl dig här

STÄRK ENGAGEMANGET 2.0

  • 6 december

WEBBINARIUM

Drivs ert arbetslivsmuseum av en ideell förening? Den här kursen ger er verktyg för att locka fler engagerade personer och stärka det engagemang som redan finns. Anmälningslänk:
Anmäl dig här


Om vårt kursutbud

Arbetets museum har en omfattande kurs- och konferensverksamhet som riktar sig till arbetslivsmuseer, enligt uppdrag från Kulturdepartementet och med årligt ekonomiskt stöd från dem. Vi samarbetar med museiorganisationen ArbetSam, lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna placeras med stor geografisk spridning över hela landet och deras viktigaste funktioner är kunskapsöverföring, att skapa mötesplatser och nätverk. Under 2021 ges dock kurserna som webbinarier.

Kursutbudet bygger på behov och efterfrågan från arbetslivsmuseerna själva. Från och med 2014, när vi tack vare projekt Kunskapscentrum kunde utöka vårt utbud av kurser, har Arbetets museum fram till idag (första halvåret 2021) genomfört 143 kurser, 12 ungdomsprojekt med sammanlagt 2 750 deltagare.

Två saker lyser igenom i kursutvärderingarna: Uppskattningen och behovet av samvaro med likasinnade och möjligheten till diskussion och utbyte av kunskap och erfarenheter, samt chansen att få till samarbeten som annars aldrig hade blivit av.

”Fortsätt det goda arbetet ni gör. Det betyder mycket!” – Citat från en deltagare

 

Vilka kurser önskar du att vi ordnar?

Fyll gärna i vår Behovsförfrågan

 

Bilder fr v: 1) Kurs Museiskola, Oskarshamns Sjöfartsmuseum, 2) Kurs Maskinvård, Wij valsverk industrimuseum, 3) Kurs Museiskola, Tidaholms museum. Foto: Magdalena Åkerström

Kontakt

Helena Törnqvist

Arbetslivsintendent

Arbetets museum

Laxholmen

602 21 Norrköping

Telefon: 011–23 17 26 arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se