Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Nu är vårens kurskalender öppen för alla er som jobbar på arbetslivsmuseer runt om i Sverige. Upptäck vårt breda utbud av kurser – de flesta av dem helt gratis!

Höstens kurser 2021

Observera att alla våra kurser under 2021 ges online som webbinarier pga rådande coronapandemi. Webbinarierna är kostnadsfria.

 

Nyhet!

KREATIVA EXEMPEL PÅ VERKSAMHETER I KRISTID


Här får du möta människor du annars inte skulle mött och ta del av deras berättelser. Tre inbjudna museer per tillfälle delar med sig av sina erfarenheter, men alla deltagare får möjlighet att bidra med sin berättelse. Vi har alla mycket olika verksamheter och i olika delar av landet, men vi förenas i att vi på olika sätt drabbats av tuffare tider. Museerna har arbetat med digitalisering, påhittiga utställningsformat och aktiviteter, de har vårdat sitt varumärke, startat poddar och skapat E-böcker, byggt upp samarbete med skolan och lokala turistnäringen samt ökat sitt medlemsantal. Syftet med träffen är att ge er nya uppslag och nya kontakter.
Kostnadsfri.

Program Kreativa exempel

 

SÖKA PENGAR-KURS


Pengar – en viktig del av kulturarvsbevarandet. Med vår Söka pengar-kurs lär du dig skapa bättre ansökningar till bidragsgivare och fonder. Språk, fokus, tidplan, budget och en praktisk översikt över vilka bidrag som finns att söka i Sverige ges under den här heldagsutbildningen.
Kostnadsfri.

 

Vårens kurser 2022

Under våren 2022 erbjuder vi en mix av digitala och fysiska kurser. Webbinarierna är kostnadsfria, medan kurserna ute på museerna är belagda med en kursavgift. Här ser du hela vårens kurskalender som pdf.

 

MUSEISKOLA: VÄRDSKAP OCH PEDAGOGIK


Värdskap är konsten att få människor att känna sig välkomna. Dessutom får du lära dig strategier och tekniker för att förmedla kunskap och berättelser. Utmaningen är att fånga de första minuterna!
Kostnadsfri.

 

MUSEISKOLA: UTSTÄLLNINGSTEKNIK


Utställningen är ett spännande medium med många möjligheter, ett sk multimedium. Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad ger tips och råd om ljus, ljud, medieteknik och skyltar. Kostnadsfri.

 

MUSEISKOLA: MARKNADSFÖRING


Hur du kommunicerar din verksamhet i sociala medier och på andra platser och hur du gör en enkel kommunikationsplan. Minimera din marknadsföringsbudget – och sätt dig in i vad kundresan är. Med mera! Kostnadsfri.

 

MUSEISKOLA: SAMLINGAR OCH FÖREMÅLSVÅRD


Om samlingar och hur du utvecklar, bevarar, dokumenterar och använder samlingarna, samt tar hand om föremålen på rätt sätt.
Kostnadsfri.

 

Nyhet!

SAMLINGSVÅRD: FARLIGA ÄMNEN


Med temat Samlingsvård fördjupar vi oss i samlingsförvaltning. Det innebär att utveckla, bevara, dokumentera och tillgängliggöra samlingarna på ett trovärdigt och hållbart sätt. Vi ägnar en del av kursen till farliga föremål. Vi gör också en workshop: ”cirkelträning antikrundan-style”!
Kostnad: 300 kr. 200 kr för ArbetSams och SMHAs medlemmar. Resor och boende bekostas av deltagaren.

 

Nyhet!

UTVECKLINGSFORUM: För arbetslivsmuseer och hembygdsföreningar


Premiär för ett helt nytt forum där arbetslivsmuseer och hembygdsföreningar äntligen kan träffas. Ja, vi fokuserar på det fysiska mötet igen; vi vill träffa er öga mot öga med inspiration och umgänge i fokus. Mingla med kollegor, intendenter och utställningsproffs. Lär dig om besöksnäring, ekonomi och få nya intryck för att stärka verksamheten.
Välkommen den 1 april!
Kostnad:
350 kr. 280 kr för ArbetSams medlemmar. Resor och boende bekostas av deltagaren.

 

VÅRDA DIN TÄNDKULEMOTOR III


Vi blandar teori med praktiskt arbete i grupper anpassade efter deltagarnas förkunskaper. Vi ägnar även tid till tändkulenätverket: hur kan vi dra nytta av varandra och den kunskap som finns i nätverket?
Kostnad: 600 kr inklusive fika, lunch och middag. 400 kr för ArbetSams medlemmar. Resor och boende bekostas av deltagaren.

 

Nyhet!

KVARNMEKANIK


Vi ses i Blåherremölla kvarn och lär oss om underhåll, skötsel och drift av ett system med vattenhjul och övrig mekanik, malning, kringutrustning och säkerhet mm.
Kostnad: 600 kr inklusive fika, lunch och middag. 400 kr för ArbetSams medlemmar. Resor och boende bekostas av deltagaren.

 

MUSEISKOLA FÖR ARBETSLIVSMUSEER


Är man aktiv på ett arbetslivsmuseum måste man kunna lite av varje. Den här tvådagarskursen ger dig kunskap om museipedagogik, marknadsföring, utställningsteknik, värdskap, samlingar och föreningsvård.
Kostnad: 600 kr inklusive fika, lunch och middag. 400 kr för ArbetSams medlemmar. Resor och boende bekostas av deltagaren.

 

LYFT ER EKONOMI


OBS! Anmälan till båda halvdagarna behöver göras för att få hela kursens innehåll.
Hur skulle det vara att ha mer pengar utan att stå med mössan i hand inför bidragsgivare? Lär hur ni tar kontroll över verksamhetens ekonomi och stärker den. System, strategier och verktyg för att ta kontrollen och jobba långsiktigt. Inget bidragssnack, bara egna pengar. Kursen är uppdelad på två halvdagstillfällen. Du behöver alltså anmäla dig till, och delta vid båda datumen för att gå hela kursen.
Kostnadsfri.

 

SÖKA PENGAR-KURS


Pengar – en viktig del av kulturarvsbevarandet. Med vår Söka pengar-kurs lär du dig skapa bättre ansökningar till bidragsgivare och fonder. Språk, fokus, tidplan, budget och en praktisk översikt över vilka bidrag som finns att söka i Sverige ges under den här heldagsutbildningen.
Kostnadsfri.

 

Nyhet!

STARTA ETT LEADERPROJEKT


Leaderprojekt kan vara en väg till utveckling för er och hela ert lokalsamhälle. Denna kurs går igenom hur Leaderprojekt fungerar, hur ni söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt.
Kostnadsfri.

 

___________________________

Om vårt kursutbud

Arbetets museum har en omfattande kurs- och konferensverksamhet som riktar sig till arbetslivsmuseer, enligt uppdrag från Kulturdepartementet och med årligt ekonomiskt stöd från dem. Vi samarbetar med museiorganisationen ArbetSam, lokala arbetslivsmuseer och museer på regional och nationell nivå. Kurserna placeras med stor geografisk spridning över hela landet och deras viktigaste funktioner är kunskapsöverföring, att skapa mötesplatser och nätverk. Under 2021 ges dock kurserna som webbinarier.

Kursutbudet bygger på behov och efterfrågan från arbetslivsmuseerna själva. Från och med 2014, när vi tack vare projekt Kunskapscentrum kunde utöka vårt utbud av kurser, har Arbetets museum fram till idag (första halvåret 2021) genomfört 143 kurser, 12 ungdomsprojekt med sammanlagt 2 750 deltagare.

Två saker lyser igenom i kursutvärderingarna: Uppskattningen och behovet av samvaro med likasinnade och möjligheten till diskussion och utbyte av kunskap och erfarenheter, samt chansen att få till samarbeten som annars aldrig hade blivit av.

”Fortsätt det goda arbetet ni gör. Det betyder mycket!” – Citat från en deltagare

 

Vilka kurser önskar du att vi ordnar?

Fyll gärna i vår Behovsförfrågan

 

 

Bilder fr v: 1) Kurs Museiskola, Oskarshamns Sjöfartsmuseum, 2) Kurs Maskinvård, Wij valsverk industrimuseum, 3) Kurs Museiskola, Tidaholms museum. Foto: Magdalena Åkerström

Kontakt

Magdalena Åkerström
Arbetslivsintendent
Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping

Telefon: 011–23 17 25
magdalena.akerstrom@arbetetsmuseum.se