Under det årliga Norrköpingsevenemanget Kulturnatten visade i år Arbetets museum upp många sidor och det visar vilket levande kulturhus museet är. Gamla maskiner visades på torget framför museet. Här trängdes stora och små besökare för att få höra entusiastiska arbetslivsmuseer berätta om allt från knappnålsmaskiner, repslageri, tryckeri, glasmåleri, fordon, marmorbearbetning och smide; en kunskap som Arbetets museum hjälper till att värna.

Aktiviteter för barn, premiär för fotoutställningar och att gå bakom kulisserna
Inne i museet fanns aktiviteter kopplade till de pågående utställningarna. Bland annat kunde barn måla enligt tekniken Tinga tinga med kopplingen till utställningen EWK möter Tanzania. Museets maskot Myran fanns också på plats och pratade med alla som önskade. Det ägde också rum två premiärer; de båda fotoutställningarna på våning 7 ”Om jag fick välja” och ”Secret Camps” öppnade denna dag. Och intendenten Josefine Höijer fanns på plats och berättade om arbetet.

Dessutom fanns det möjlighet att gå bakom kulisserna på museet, något som alltid brukar vara mycket populärt och var det även i år. Här fanns både utställningsteknikern Stefan Johansson och museipedagogen Christine Mars och guidade besökarna.

Exon Banks första spelning någonsin
Och på samma sätt som på vanliga helger var den kreativa verkstaden öppen där man får möjlighet att pyssla under ledning av museets pedagoger. Just nu är temat ”Fånga energin!” där det skapades vindsnurror, ballongbilar och katapulter av olika slag.

Under kvällen växlade det till olika typer av musik. Bland annat pågick Silent Concert, där tre band spelade på olika platser och inget ljud hördes utåt förutom i de egna hörlurarna som man fick låna. En annorlunda upplevelse. Kvällen avslutades med den elektroniska minifestivalen Haute Culture där Exon Banks gjorde sin första spelning någonsin!