Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Vinnare 2015: Jan Nordström

Motivering

Jan Nordström får årets ”eldsjälspris” på 20 000 kronor för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Om Jan Nordström

Pressbild Jan Nordström. Fri publicering.

Jan Nordström försöker berätta om hopp, kärlek och medmänsklighet. Om det som förenar oss människor. Han arbetar med många uttrycksformer; fotografi, måleri, teckning, text, poesi, utställningar och föreställningar.

– Jag har det senaste året även börjat arbeta med att skulptera i lera. I min föreläsningsföreställning ”Människorna med det seende hjärtat” – om hopp, kärlek och medmänsklighet smälter alla mina uttrycksformer samman på scen.

Jan Nordström har gett ut nio böcker. Den tionde, ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här”, kommer i september 2015 och ges ut av Votum & Gullers Förlag. Så här beskriver förlaget boken: ”Här är berättelsen, i ord och bilder, om vad Jan Nordström gjorde för att vända sin uppgivenhet och oro inför tillståndet i världen till en positiv handling. Han märkte även att han behövde fundera en hel del på sina egna fördomar, förutfattade meningar och förbättra sitt eget agerande gentemot sina medmänniskor.”


Övriga pristagare 2015

Om bilderna

Ovan till vänster: Astrid, 85 år och Sven, 98 år har älskat varandra i 68 år.

– Ja, den själsliga och kroppsliga värmen mellan oss avtar inte, den snarare ökar. För vi lär ju känna varandra mer och mer för varje dag vi får, säger Sven och ler.

Ovan mitten: Tänk om världen var mer som ett lag. En tillsammanshet, men också med plats för oss alla som de egna vi alla är. För om vi alla var likadana, skulle världar, människor och lag kunna andas då.

Ovan höger: Att söka och försöka nr. 4, målning av Jan Nordström.

Maja Daniels

Journalistisk nyfikenhet blandas med vemod, humor och allvar.

Maja Daniels får pris för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.

Åsa Sjöström

Enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans.

Åsa Sjöström får pris för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Per-Anders Pettersson

Skildringar av Afrika bortom det stereotypa.

Per-Anders Pettersson får pris för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.