På gång

Skapa i Kreativa verkstan

Nu har Kreativa verkstan öppnat igen i nya fina lokaler på entréplan! Under hösten har vi öppet fredagar kl 13–15 och lördagar 11–15. Extraöppet under höstlovet, program hittar du här. Kreativa verkstan är platsen där barn och vuxna skapar tillsammans av återvunnet material. Vi skapar kring olika teman som byts med jämna mellanrum. Barn behöver ha sällskap med en vuxen, inga barn får lämnas ensamma i verkstan. Skaparmaterial finns på plats och är kostnadsfritt. Fri entré. Välkomna hit och släpp loss fantasin! Coronaanpassad Verkstad För att det inte ska bli för trångt i lokalen så kommer vi ta emot begränsat antal besökare samtidigt. Det är först till kvarn som gäller, så det kan hända att alla platser är upptagna när du kommer till oss. Vi kan tyvärr inte garantera dig en plats eller skriva upp dig på väntelista. Men oroa dig inte, det finns mycket annat att göra på museet för stora som små. Anmälan sker direkt i verkstan. Just nu finns ingen möjlighet för grupper från förskola eller skola att boka in sig eller besöka kreativa verkstan. Öppettider: Fredagar 13-15 Lördagar 11-15 Samarr: Folkuniversitetet. Tänk på att måna om varandra och hålla avstånd.

Här är vinnarna i fotosalongen

Rösterna är räknade – här är de tre pristagarna

Rösterna är räknade – nu står det klart vilka de tre pristagarna är i Dokumentärfotosalong 2020! Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Och vinnarna är… Juryns pris för bästa bild 2020 Min mor hade mörkt lockigt hår av Helen Ahlbom. (Bilden ovan) Juryns motivering: Den gamla kvinnans blick riktar sig inåt och inte utåt. Det är som att hon försvinner in i sig själv. Hennes hår blir till en bild av hennes inre. Nycklarna fungerar både på en faktisk och symbolisk nivå. Det är nycklar som ingen längre kommer ihåg till vilka lås de går. Ljus och färger förstärker bilden av den isolering som en inbillar sig att kvinnan lever i. Helen Ahlboms bild Min mor hade mörkt lockigt hår visar ett stilla kaos. Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”kaos” 2020 Wilma av Kicki Lundgren. Juryns motivering: Den unga kvinnan är finklädd, men kan inte gå på festen. Hon ser lite för stor ut för det utrymme hon befinner sig i. Speglingarna i glaset ger en bild både av det trånga utrymmet där inne och det förbjudna fria rummet utanför. Det är en bild av en människa, men också en bild av ett tillstånd som just nu råder i princip i hela världen. Kicki Lundgren visar i bilden Wilma ett sätt att se på kaos. Ett sätt som för några månader sedan, före corona, hade varit svårt att tolka som kaos men som nu känns obehagligt självklart. Publikens pris för bästa bild 2020 Kumkum av Sebastian Sardi. Sebastian Sardi har under många år porträtterat människor i gruvindustrin. Den vinnande bilden visar en ung flicka som arbetar med att bryta kol i Jharkhand, Indien. Vinnaren av Publikens pris för bästa bild har röstats fram av Arbetets museums besökare under perioden 5 september–15 oktober 2020. Nästa års tema – "Se mig!" Vad blir nästa års tema för dokumentärfotosalongen? Det har vi frågat besökare till museet under hösten. Många bra förslag kom in och till slut valdes ”Se mig!” till temat för Dokumentärfotosalong 2021. Ansökan öppnar våren 2021, mer information kommer. Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums årligen återkommande initiativ för att uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. 91 fotografer sökte till Arbetets museums Dokumentärfotosalong i år. Av dessa valde en jury anonymt ut 43 deltagare som ställer ut sammanlagt 99 verk i salongen. Årets jury består av Eva Dahlman, etnolog och fotohistoriker, Centrum för fotografi, Ulf Lundin, fotograf och Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum. Läs mer om utställningen här.

Äntligen höstlov!

Zombienatt, Kreativa verkstan och annat skoj under lovet

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Barn & familj

Upplevelser för stora & små

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn.

Information om coronaviruset

Här kan du läsa om hur ditt besök och vår verksamhet påverkas av coronaviruset.

Butik

Välkommen in i butiken!

Nu har vi fyllt butiken med vårens roliga och fina nyheter såväl som gamla favoriter. Välkommen in i vår museibutik!

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Husets historia

Öppettider

Vi har öppet måndag–fredag 9–17, lördag & söndag 11–17.

Fri entré. Välkommen hit!

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY

På plan 7 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer