På gång

Kulturnatten + på Arbetets museum

Arbetets museum håller öppet ytterligare en kväll under Kulturnatten +. I år blir det extra viktigt att sprida ut besöken på museet. Under torsdagskvällen kommer vi därför ge ytterligare en chans att uppleva lite Kulturnattskänsla. Vi håller öppet fram till kl 20 och erbjuder de här utställningarna: Dokumentärfotosalong 2020 • Hej Robot! • Framtidsland • Kris & Vision • Med pennan genom glastaket • EWK-museet • Tecknare i tiden • Historien om Alva • Jobblabb. Dessutom har vi flera aktiviteter för barn och familj, bland annat Lilla Arbetets i källaren. Restaurang Vy har öppet hela kvällen.

Och vinnaren är...

Frövifors Pappersbruksmuseum tar hem Årets Arbetslivsmuseum 2021

Juryn har talat – det blir Frövifors Pappersbruksmuseum som tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021. Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. De förvaltas till stor del av ideellt engagerade människor som har specialkunskaper om den specifika historien de berättar om. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer. Alla kan nominera sitt favoritmuseum till Årets Arbetslivsmuseum. Juryns motivering till årets pristagare lyder:
På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.
Museichef Mikael Tiderman tog glatt emot nyheten:
– Det är med stor glädje och stolthet som jag har mottagit beskedet om att Frövifors Pappersbruksmuseum har tilldelats utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021! Vi har som museiverksamhet en tydlig vision hur vi vill utvecklas och växa i framtiden.

Ett levande bruk i usprungsmiljö

Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och öppnade två år senare. Museet är inrymt i byggnaderna i den ursprungliga miljön. Bruket är beläget vid vatten och har sedan 1500-talets järnhantering haft stor betydelse för bygden. Frövifors Pappersbruksmuseum ligger i anslutning till dagens moderna massa- och kartongfabrik. Besökarna får ta del av brukets fängslande historia; en viktig pusselbit i berättelsen om de näringar som lagt grunden till det välstånd Sverige har idag. Läs mer: www.arbetetsmuseum.se/arets-arbetslivsmuseum-2 www.froviforsmuseet.com Foto: Nicklas Tolonen

AKTUELLT

Dokumentärfotosalong 2020: KAOS

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn.

Information om coronaviruset

Här kan du läsa om hur ditt besök och vår verksamhet påverkas av coronaviruset.

Butik

Välkommen in i butiken!

Nu har vi fyllt butiken med vårens roliga och fina nyheter såväl som gamla favoriter. Välkommen in i vår museibutik!

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Husets historia

Öppettider

Vi har öppet måndag–fredag 9–17, lördag & söndag 11–17.

Fri entré. Välkommen hit!

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY

På plan 7 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer