På gång

Min Djuriska Park

Vad händer egentligen på museet på natten? Larmet går trots att ingen är här, och personalen möts av skräp och kaos när de kommer på morgonen. De börjar känna sig lite skraja. Efter krismöte med museiledningen har orsaken till problemen diskuterats vilt; men alla är överens om att allt började när den nya utställningen om djur kom till museet.

Museichefen har nu tvingats ta till drastiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. En djurdetektiv har anställts. Med detektivens hjälp har vi hittat en massa skräp, djurspår och hört mystiska ljud. Är det djuren från utställningen som orsakar problemen? Och i sådant fall varför?

Nu behöver vi barnens hjälp! Följ med vår djurdetektiv in i utställningen och hjälp oss att lösa gåtan!

om utställningen


I utställningen Min djuriska park möter vi ett 40-tal djur sammanfogade av vardagliga prylar som vi människor omger oss med. Varje individ får sin unika karaktär av sina material - en fladdermus gjord av paraplyer, dammsugarmunstycken som förvandlats till en apa eller en 3,5 meter lång krokodil gjord av bildäck är några av djuren som besökarna kan möta i parken. De återvunna materialen öppnar upp för tankar vart saker och ting har för ursprung och vilka egenskaper de ger djuren.

Min Djuriska park är skapad av konstnären Eric Langert. Utställningen har turnerat runt i landet i 20 år, men det är första gången djuren anländer till Norrköping.

I samband med att vi visar utställningen erbjuder vi även guidade visningar med vår pedagog "djurdetektiven". Tillsammans får barnen fundera över vad som händer på museet under natten och vad djuren i utställningen kan ha med detta att göra. Kanske vill djuren berätta något för oss?

VISNINGAR


Från och med vecka 25 erbjuder vi gratis visningar. Grupper tas emot kl 10, 11, 12, 13, 14 och visningen pågår ca 20 min. För att delta i visningen behöver man anmäla sig i receptionen. Vi tar emot max 15 barn per visning.

Grupper från förskolor kan boka in sig på förmiddagarna i juni och augusti kl 8:30 för en längre workshop där även aktiviteter i kreativa verkstaden ingår. Förskolegrupperna kan maximalt bestå av 20 barn/grupp. Workshopen kostar 500kr. Förfrågan om bokning sker via vår hemsida: www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan/

EWKs Menageri - ännu fler djur på Arbetets museum

Nu följer Arbetets museum upp djurtemat som återfinns i sommarens stora barnutställning, Min djuriska park. Här plockas 12 av EWKs tolkningar av statsråd som djur ut ur arkivet. Fram till 7 oktober visas bilderna i EWK-galleriet. 1977 hade Aftonbladet precis startat upp en ny söndagsbilaga, Magasinet. Där fick Ewk publicera sina karikatyrer av statsråden i den nya borgerliga regeringen. Succén var given och samma år trycktes porträtten i en bok med namnet EWKs menageri. 1994 tog EWK upp temat och ännu en samling aktuella politiker fick djurskepnad i hans teckningar. I EWK-galleriet har tidigare teckningarna av Göran Persson som mallgroda, Mona Sahlin som påfågel och Carl Bildt som giraff visats. Nu får vi chansen att möta tidigare partiledare och ministrar som Alf Svensson, Gudrun Schyman och Leif Blomberg. Tecknare har i alla tider använt liknelser från de gamla fablerna för att kunna kritisera utan att åka fast för förtal. Vi ser det än idag genom de tecknare som gästat EWK-museet, från länder med en stark censur som kontrollerar gränserna för det fria ordet. EWK har aldrig mötts av hot eller ilska över sina tolkningar. Snarare har de lockat fram både skratt och en smula stolthet hos de avbildade politikerna. Utställningen pågår från den 20 juni till och med den 7 oktober 2018.

Min djuriska park

Hjälp detektiven lösa skräpgåtan!

Vad händer egentligen på museet på natten? Larmet går trots att ingen är här, och personalen möts av skräp och kaos när de kommer på morgonen. De börjar känna sig lite skraja. Efter krismöte med museiledningen har orsaken till problemen diskuterats vilt; men alla är överens om att allt började när den nya utställningen om djur kom till museet.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn.

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Butik

Nyheter i butiken!

Nu har vi en massa nyheter i sortimentet! Du hittar en blandning av unika och roliga prylar till dig själv och dina nära och kära. I butiken finns allt från ny svensk design och hantverk till ekoleksaker och böcker. Välkommen in!

Öppettider

Måndag-fredag: 09-17. Lördag-söndag: 11-17. Torsdagar under perioden 1 september-31 maj har vi extra kvällsöppet till 20.

Fri entré

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Restaurang

Restaurangen är tillfälligt stängd på grund av ombyggnad.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer