Utställningar

Läs om aktuella och kommande utställningar

På gång

Vernissage id:TRANS

Välkomna på vernissage av utställningen id:Trans Fotograf Elisabeth Ohlson medverkar. Förfriskningar. Facebookevent för vernissagen

Om utställningen id:Trans

Syns du, så finns du. I historieskrivningen lyser transpersonernas berättelser med sin frånvaro. Arbetets museum visar nu den omfattande utställningen id:TRANS där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson gör upp med detta osynliggörande. I en serie porträtt av nu levande transpersoner och deras familjer möter vi de människor vi idag läser om, lyssnar till och möter på arbetsplatser, i skolan och vänskapskretsen. I foton, brev och videoinstallationer ges en uttömmande bild av en transpersons verklighet här och nu. Som kontrast iscensätts även ett antal historiska gestalter. Elisabeth arbetar oftast med en dokumentär tradition i botten. Sedan adderas fiction till bilderna. Modellerna regisseras och arrangeras minutiöst, så att budskapet ska gå fram. Den mest framträdande historiska gestalten i denna utställning är drottning Kristina. Elisabeth har sedan hon själv var ung fascinerats av drottning Kristina: ”För mig var drottning Kristina en fri person som inte lät sitt kön styra sitt liv”. Elisabeth har alltid använt historia som verktyg för att bättre skildra vår samtid. Både genom valet av historiska gestalter och genom att utnyttja tekniken som renässansen och barockens målare använde för att skapa dramatik. Ge sken av att de avporträtterade står på en scen. Under rubrikerna ”Rör inte min kropp”, Rätten till trygghet” och ”Älskade unge” förstår vi att denna berättelse bär på både tårar, smärta, kamp och ilska. Men blickarna vi möter i Elisabeths bilder är inte bortvända, kuvade eller undflyende. Inte heller arga. Istället returnerar de lugnt vår blick. Och de är många. ”En känsla jag önskar att besökarna ska få uppleva är att i utställningsrummet är transpersoner i majoritet. När det i samhället är precis tvärt om.” Som ett led i att nå flera med sina berättelser regidebuterade Elisabeth med föreställningen Kung Kristina på Strindbergs Intima teatern. Huvudrollen spelades av Alexa Lundberg.

Om fotografen

För Norrköping är Elisabeth en återkommande bildkonstnär. 1999 visades utställningen Ecce Homo på Norrköpings stadsmuseum. 2007 var det dags igen. Då med samproduktionen In Hate We Trust mellan Elisabeth och museet. Fokus i de båda utställningarna är varje människas rätt att vara sig själv, en rätt som våldsverkare alltför ofta tagit ifrån personerna. I Ecce Homo lyfter Elisabeth HBT-personers liv och verklighet genom att gestalta dem i biblisk tappning. In Hate We Trust är mer direkt med åtta stora iscensättningar av hat, hets och våld som begåtts mot HBT-personer under Mångfaldsåret 2006. Det som binder dessa utställningar samman med den nu visade id:TRANS är Elisabeths genuina förståelse för bilden som verktyg för att förmedla berättelser. År 2007 tilldelades Elisabeth Arbetets museums dokumentärfotopris.

Minnen kring Strykjärnet

Arbetets museum söker berättelser om Norrköpings mest ikoniska hus

Har du eller din släkting packat påsar på Esselte Pac? Suttit i receptionen på Arbetets museum? Eller till och med arbetat på textilfabriken på Laxholmen? Nu söker Arbetets museum minnen och berättelser från Norrköpings mest älskade byggnad. Den har gått under namnet Påsen. Andra kallade det för Laxholmen. Idag säger de flesta Strykjärnet. I mer än 100 år har den varit Norrköpings mest ikoniska byggnad. Nu startar Arbetets museum projektet ”Minnen kring Strykjärnet” där man vill få in berättelser och bilder från huset. – Vi har länge vetat att vi inte har så många berättelser om Strykjärnet i vårt arkiv. Nu har vi fått tillfälle att göra något åt detta. Därför uppmanar vi nu människor som arbetat i eller har en relation till Strykjärnet att hjälpa oss genom att dela med sig av sina minnen och foton, säger intendent Ida Rådegård. Strykjärnet färdigställdes 1917 som bomullsväveri för Holmens Bruk. Senare ändrade det inriktning men var fortsatt en del av Holmens textil. Efter textilkrisen flyttade Esselte Pac in och tillverkade papperspåsar i byggnaden. Efter ett antal års renovering öppnade Arbetets museum i december 1991. – Vi har ganska bra koll på vad Strykjärnet har använts till men vi vet inte precis allt. Det är det som vi hoppas att norrköpingsborna ska hjälpa oss få reda på. En period som är intressant är den under 1980-talet, efter papperspåsetillverkningen men innan museet öppnade. En annan är den senare delen av textilepoken. – De berättelser från textilindustrin som vi har i arkivet är från personer som inte lever längre. Men det finns säkert människor kvar som arbetade i huset under 1950- och 1960-talet. De vill vi gärna komma i kontakt med, säger Ida Rådegård. Arbetets museum är intresserat av olika typer av material. Fotografier och egenskrivna berättelser eller reflektioner som kan vara hur långa eller hur korta som helst. Materialet kommer att presenteras som en tidslinje på museets hemsida som växer fram under året. Förhoppningen är att inkomna bilder och texter väcker nya minnen hos besökarna och resulterar i fler berättelser. Här lämnar du din berättelse: www.arbetetsmuseum.se/lamna-din-berattelse

Kontakt

Frågor? Kontakta Ida Rådegård, arkivet@arbetetsmuseum.se eller tel. 011 23 17 24.

Barn & familj

Upplevelser för stora & små

Vi har något för barn i alla åldrar!

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Museibutiken

Välkommen in!

Välkommen in till oss på entréplan, vi har öppet måndag–söndag kl. 10.00–17.00.

För att se mer av vårt sortiment följ oss på Instagram @butikenarbetetsmuseum eller klicka här för ett smakprov av vårt utbud.

Boka gruppbesök

Skola eller vuxengrupp? Visning med guide eller gå på egen hand? Boka här!

Dokumentärfoto på Arbetets museum

Berättelser om arbetsliv & vardag

Bra att veta

Allt du behöver veta inför besöket

Skola & förskola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Gömda spår

Berättelsen om fabriken som blev ett museum

Öppettider

Arbetets museum är öppet kl. 10–17 måndag–söndag. Vi har fri entré och det är endast grupper som behöver förboka sitt besök.

Boka gruppbesök

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY

På plan 6 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer