Förboka ditt besök till Lilla Arbetets

Förboka ditt besök här, det är gratis!

På gång

Samtal om: De expansiva

Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans om skolmarknadens vinnare och förlorare. Friskolereformen skulle flytta makten över skolan närmare verksamheten, men i stället växer sig nu koncerner så stora att de riskerar att hamna bortom demokratisk kontroll. I boken De Expansiva visar Marcus Larsson från tankesmedjan Balans hur investerare rusar till den svenska skolmarknaden, och vilka konsekvenser det ger för hela det svenska skolsystemet. Samma politiker som en gång tog beslut om friskolereformen och skolpengens utformning återfinns nämligen bland skolkoncernernas ägare, i deras styrelser och i mäktiga lobbyorganisationer. De ekonomiska konsekvenserna för den kommunala skolan är mycket mer omfattande än att pengar försvinner till vinstutdelningar. Nu gästar Marcus Larsson Arbetets museum och berättar om boken. Under kvällen med verkar även Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete vid LiU. Anordnas i samarbete med Arbetets museums vänner, Folkuniversitetet och LiU.

Karmansbo bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum

Karmansbo Bruksmiljö i Bergslagen har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022. Utbildning av nya smeder, kreativ finansiering och ökat antal medlemmar är en del av framgångsreceptet. – Bruket med sin världsunika smedja representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen, anser prisets jury. Karmansbo hammarsmedja anlades troligen på 1580-talet vid Hedströmmen mellan Skinnskatteberg och Köping i Västmanland. Då kallades den Frülichhammaren. Det var en gång i tiden ett av de större stångjärnsbruken i området men lades ned 1958. Under den stora vårfloden 1977 förstördes stora delar av smedjan och det verkade omöjligt att bevara den. Men mot alla odds restaurerades såväl byggnaden som maskineriet och idag kan den 7,5 ton tunga mumblingshammaren åter höras (se film nedan). Vattenhjulet är rekonstruerat, valsverket och blåsmaskinen iordningställt och tillsammans skapar det en levande anläggning. Här finns också en sammanhållen bruksmiljö med smedja, arbetarbostäder, brukskontor och herrgård. I dag har arbetarbostäderna blivit museum och i bagarstugan finns en historisk fotoutställning. Sedan december 1982 ägs smedjan av Skinnskattebergs kommun och är en viktig del av Ekomuseum Bergslagen. Juryns motivering Mumblingshammarens pulserande hjärta levandegör järnbearbetningen på riktigt i Karmansbo Bruksmiljö. Tack vare föreningens hårda arbete kan järnhanteringen visas upp på samma sätt som för 250 år sedan, med det heta järnet i autentisk miljö. Föreningen har genom föredömlig uppsökande och engagerande nyrekrytering lyckats få både ökat antal medlemmar och föryngring. En kreativ finansiering tryggar med tillförsikt verksamheten för framtiden, likaså gör det aktiva arbetet med kunskapsöverföring genom utbildning av nya smeder, att brukets stolta traditioner kan föras vidare. Karmansbo Bruksmiljö representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen! Om Årets Arbetslivsmuseum Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt. Övriga finalister i Årets Arbetslivsmuseum var Museispårvägen Malmköping, K. A. Almgren sidenväveri & museum (Stockholm), Femörefortet (Oxelösund) och Husqvarna museum.

Boka gruppbesök

Skola eller vuxengrupp? Visning med guide eller gå på egen hand? Boka här!

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Museibutiken

Välkommen in!

Välkommen in till oss på entréplan, vi har öppet tisdag-lördag kl. 9.00-16.00.

För att se mer av vårt sortiment följ oss på Instagram @butikenarbetetsmuseum eller klicka här för ett smakprov av vårt utbud.

UTSTÄLLNINGAR

Läs om aktuella och kommande utställningar

Skola & förskola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Trygga besök på Arbetets museum

Här kan du läsa mer om hur coronapandemin påverkar ditt besök och vår verksamhet.

Läs mer

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Husets historia

Öppettider

Arbetets museum är öppet kl. 9–16 tisdag–lördag. Till barnutställningen Lilla Arbetets måste du förboka ditt besök. Till resten av museet krävs ingen förbokning.

Boka ditt besök till Lilla Arbetets
Bokning för skola & förskola

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY

På plan 6 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer