På gång

Påsklov på Arbetets museum

Välkommen till oss i påsk! Vi har öppet som vanligt till och med skärtorsdagen. Sen har vi stängt två dagar och öppnar åter påskdagen den 9 april.  Kreativa Verkstan, Museideckarna, Lilla Arbetets och självklart vår nya favorit UFO Norrköping! På Arbetets museum har vi något för barn i alla åldrar. Som vanligt kan du fika på Espresso House. Mellan den 11–14 april kan du även äta lunch på Restaurang Vy på plan 6.  

Lilla Arbetets

Vår upplevelsemiljö för våra yngsta besökare har öppet hela veckan. Grupper från förskola och frita under lovet kan boka in sig på vardagar mellan kl 9–10 på den här länken Arbetets museum – Boka gruppbesök. Under övriga tider kan vi inte ta emot grupper i Lilla Arbetets.

Kreativa verkstan

Kreativa verkstan håller öppet kl 11–16 söndag 9 april - söndag 16 april. Här skapar barn och vuxna tillsammans, ofta i återvunnet material. Begränsat antal platser.

UFO Norrköping

Vår allra senaste utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv.

Digitopia

Upptäck vår storsatsning om livet, tekniken och framtiden. Passar både vuxna och lite äldre barn.

Jobblabb

Ett färgsprakande upptäckarlabb med fokus på arbetslivet. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem.

Museideckarna

Häng med på upptäcktsfärd och hjälp UppfinnarJohanna att hitta sina borttappade bilder. För stora och små barn i vuxens sällskap.

Videojournalist för en dag OBS! Endast onsdag 12 april kl 9.00–15.00

Testa på att vara journalist för en dag på denna workshop under påsklovet! Lär dig om nyhetsrapportering och gör ditt eget reportage. I samarbete med Cnema. Dagen startar på museet och avslutas på Cnema, Kungsgatan 56. För dig mellan 11-15 år. OBS! Obligatorisk föranmälan, begränsat antal platser. Läs mer och anmäl dig här: Workshop | CNEMA

Dekorera och programmera en legorobot OBS! Endast fredag 14 april kl 12–16

TecEd UF från Curt Nicolin Gymnasiet visar och berättar om Legorobotar. Testa själv att dekorera och programmera en robot så den klarar av att köra en bana. I Biblioteket på plan 4. Cirka-tid 30 minuter. Rekommenderad ålder: 10 år och uppåt. Begränsat antal platser, hämta ut din biljett på plan 4. Inga förbokningar via telefon. Gratis

Öppettider i Påsk

Skärtorsdagen 6 april öppet kl 10–17, Långfredagen 7 april STÄNGT, Påskafton 8 april STÄNGT, Påskdagen 9 april öppet kl 10–17, Annandag påsk 10 april öppet kl 10–17, tisdag 11 april – söndag 16 april öppet kl 10–17.

Utställningar

Läs om aktuella och kommande utställningar

501 utflyktstips i nya Museiguide

Nu är den här – Sveriges största museiguide!

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide. Runt om i Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer. Till dem räknas både små undangömda guldkorn och några av Sveriges mest välkända besöksmål. 501 av dessa utflyktspärlor finns presenterade i årets museiguide, som finns både som app och katalog. Bakom guiden står Arbetets museum och Arbetsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam).

Skaffa Museiguide 2023

Ladda ner PDF (21 MB)Beställ tryckt broschyrGoogle PlayApp Store

Lättare att hitta familjeaktiviteter

Nytt för årets upplaga av Museiguide är att museer med barnaktiviteter har fått en särskild märkning som gör dem lättare att hitta. Än så länge bara i den tryckta versionen, men så småningom kommer det även läggas till som en filtreringsfunktion i appen. – Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra. Många arbetslivsmuseer är fantastiska på aktiviteter för barn och unga, men har svårt att nå ut brett. Samtidigt är det många familjer som efterfrågar barnvänliga utflyktsmål i närområdet. Där är Museiguide den perfekta inspirationskällansäger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Från spetsar till stridsflygplan

Vad är då ett arbetslivsmuseum, undrar du kanske? Jo, det speciella med arbetslivsmuseerna är att de berättar om just arbetslivets historia. Ofta handlar det om den tid då Sverige utvecklades från fattigt jordbruksland till industrination – sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. – I Sverige finns en stor skatt av arbetslivsmuseer. Museer där du bjuds på personliga berättelser, dofter och kunskaper om industrisamhällets kulturarv. De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum. Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. De visar upp allt från skira spetsar till hela bruksmiljöer, från stridsflygplan till museijärnvägar. Här finns få montrar men desto mer av personliga möten och kunniga berättare. En del av museerna finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. Men arbetslivsmuseerna finns även i städerna – med hjälp av Museiguide hittar besökarna till 32 museer bara i Stockholm. – Ta med vänner, mor- och farföräldrar och barnen eller gör ett besök på egen hand. Många av arbetslivsmuseerna har innehåll och verksamhet anpassat för både stora och små, säger Lovisa Almborg.

Barn & familj

Upplevelser för stora & små

Vi har något för barn i alla åldrar!

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Museibutiken

Välkommen in!

Välkommen in till oss på entréplan, vi har öppet måndag–söndag kl. 10.00–17.00.

För att se mer av vårt sortiment följ oss på Instagram @butikenarbetetsmuseum eller klicka här för ett smakprov av vårt utbud.

Boka gruppbesök

Vill du besöka oss som skola, förskola eller vuxengrupp? Boka här!

Bra att veta

Allt du behöver veta inför besöket

Skola & förskola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Restaurang VY

På plan 6 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer på vynkpg.se

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Öppettider

Arbetets museum är öppet kl. 10–17 måndag–söndag. Vi har fri entré och det är endast grupper som behöver förboka sitt besök.

Boka gruppbesök