Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Strykjärnet – ett hus med historia

Arbetets museum ligger på ön Laxholmen mitt i Motala ström, i den ståtliga gamla textilfabrik som i folkmun kallas för Strykjärnet. Huset byggdes 1916–1917 i armerad betong, den tidens modernaste material. Arkitekten Folke Bensow inspirerades av Laxholmens form och lät bygga en sjuhörning.

Fram till 1934 var Strykjärnet väveri. Därefter användes fabriken för olika förberedande moment som tvinning, spolning, rullning, dressning och varpning. Som mest arbetade här 600 personer. De flesta var kvinnor. En av kvinnorna var rullerskan Alva Carlsson. I museets permanenta utställning Historien om Alva berättar hon mer om hur det var att jobba i Strykjärnet.

Under 1960-talet lades flera textilfabriker ned, men industribyggnaderna blev kvar. På 1980-talet väcktes industrilandskapet till nytt liv och idag är det ett av Sveriges mest intressanta och spännande områden. Efter en varsam renovering öppnade Arbetets museum 1991. Sverige hade fått ett nytt museum i det som skulptören Carl Milles en gång kallade ”landets vackraste industribyggnad”.

Strykjärnet är idag byggnadsminne och Arbetets museum drivs som enskild stiftelse med LO, TCO, KF, ABF och Sensus som huvudmän.

Här kan du läsa mer om Strykjärnet och se historiska bilder på huset

Här kan du läsa människors minnen och berättelser om Strykjärnet

Har du själv minnen från Strykjärnet? Skicka in din berättelse till oss!

Kontakt

Arbetets museum Laxholmen 602 21 Norrköping

Telefon: 011-23 17 00 (växel) E-post: info@arbetetsmuseum.se

www.facebook.com/arbetetsmuseum