Utställningen Art ’n Stuff är Arbetets museums storsatsning i sommar. Museet bjuder in till hoppfullt skapande för främst de yngre besökarna som får uppleva uppblåsbara skulpturer gjorda för lek och kreativitet.

Bakom utställningen står konstnärsparet Merja Puustinen och Andy Best. Tillsammans har de skapat Art ’n Stuff utifrån en ambition att bygga en lustfylld utställning med fokus på kreativitet, lek och intellektuell stimulans.

– Utställningen kommer att bli lustfylld och kreativ men den kommer också att integrera ett budskap som tar upp frågor om respekt och medmänsklighet. Målgruppen är i första hand barn i förskoleåldern men den tilltalar säkert också vuxna med barnasinnet kvar, berättar Truls Olin, Utställningschef på Arbetets museum.

Genom fantasieggande hoppskulpturer kan besökaren välja att antingen beskåda eller att själv delta och utmana sina sinnen genom lek och skratt tillsammans med andra. En annan del av utställningen består av en kreativ vägg där våra besökare inbjuds att bidra med sitt eget alster, utifrån sin egen energi och fantasi, intill konstnärernas egna och de andra besökarnas. På detta sätt blir alla delaktiga i en skapandeprocess som är konstant pågående och föränderlig – med egna konstverk som färgas av våra olika livserfarenheter, de vi är och den plats vi kommer från.

Arbetets museum kommer att begränsa antalet besökare i utställningen. Det kommer finnas möjlighet att boka in sig och då vistas maximalt i en timme i utställningen. Museets pedagoger ska vara på plats i utställningen och i museets Kreativa verkstad som tillfälligt integreras med utställningen under visningsperioden.

Merja Puustinen och Andy Best är gifta och bor i Esbo, Finland. De har arbetat tillsammans sedan 1992 och har fått stor uppmärksamhet genom sina utställningar såväl i Finland som internationellt. Merja Puustinen är forskare och doktorsstuderande i konst och kulturvetenskap vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Andy Best föreläser inom skulptering och är doktorsstuderande inom mediakonst vid Aalto universitet.

Utställningen Art ‘n Stuff visas på Arbetets museum den 27 maj 2017-20 augusti 2017.