Rösterna är räknade – nu står det klart vilka de tre pristagarna är i Dokumentärfotosalong 2020! Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Och vinnarna är…

Juryns pris för bästa bild 2020

Min mor hade mörkt lockigt hår av Helen Ahlbom. (Bilden ovan)

Juryns motivering: Den gamla kvinnans blick riktar sig inåt och inte utåt. Det är som att hon försvinner in i sig själv. Hennes hår blir till en bild av hennes inre. Nycklarna fungerar både på en faktisk och symbolisk nivå. Det är nycklar som ingen längre kommer ihåg till vilka lås de går. Ljus och färger förstärker bilden av den isolering som en inbillar sig att kvinnan lever i. Helen Ahlboms bild Min mor hade mörkt lockigt hår visar ett stilla kaos.

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”kaos” 2020

Wilma av Kicki Lundgren.

Juryns motivering: Den unga kvinnan är finklädd, men kan inte gå på festen. Hon ser lite för stor ut för det utrymme hon befinner sig i. Speglingarna i glaset ger en bild både av det trånga utrymmet där inne och det förbjudna fria rummet utanför. Det är en bild av en människa, men också en bild av ett tillstånd som just nu råder i princip i hela världen. Kicki Lundgren visar i bilden Wilma ett sätt att se på kaos. Ett sätt som för några månader sedan, före corona, hade varit svårt att tolka som kaos men som nu känns obehagligt självklart.

Publikens pris för bästa bild 2020

Kumkum av Sebastian Sardi.

Sebastian Sardi har under många år porträtterat människor i gruvindustrin. Den vinnande bilden visar en ung flicka som arbetar med att bryta kol i Jharkhand, Indien.

Vinnaren av Publikens pris för bästa bild har röstats fram av Arbetets museums besökare under perioden 5 september–15 oktober 2020.

Nästa års tema – ”Se mig!”

Vad blir nästa års tema för dokumentärfotosalongen? Det har vi frågat besökare till museet under hösten. Många bra förslag kom in och till slut valdes ”Se mig!” till temat för Dokumentärfotosalong 2021. Ansökan öppnar våren 2021, mer information kommer.

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums årligen återkommande initiativ för att uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. 91 fotografer sökte till Arbetets museums Dokumentärfotosalong i år. Av dessa valde en jury anonymt ut 43 deltagare som ställer ut sammanlagt 99 verk i salongen.

Årets jury består av Eva Dahlman, etnolog och fotohistoriker, Centrum för fotografi, Ulf Lundin, fotograf och Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.

Läs mer om utställningen här.