Idag har ett femtontal volontärer från den ideella organisationen ”Hela människan” sett utställningen Sverige-Rumänien tur och retur. Fotografen Roger Turesson var på plats för att berätta om sina bilder. Utställningen öppnar på Arbetets museum på lördag den 13 juni.

Utställningen Sverige-Rumänien tur och retur öppnar på lördag den 13 juni, men redan idag fick en grupp från den ideella organisationen Hela människan se fotografen Roger Turessons bilder av EU-migranter och deras liv på Sveriges gator och hemma i Rumänien. Roger Turesson, som arbetar som fotograf på Dagens Nyheter, var på plats för att berätta om sina bilder och den dokumentärserie han och journalistkollegan Josefine Hökerberg påbörjade 2013. Reaktionerna från gruppen volontärer vittnade bland annat om hur väl de kände igen sig i berättelserna.

– Det Roger berättar om hur han arbetade för att vinna människornas förtroende – att få dem att lita på honom – det känner vi verkligen igen. Det är precis så vi arbetat under vintern med härbärget, berättar Ulf Larnemark som är verksamhetschef på Hela människan i Norrköping.

 

Utställningen Sverige-Rumänien tur och retur består av ett fyrtiotal bilder som både visar EU-migranters situation i Sverige och deras hem och familjer i Rumänien. Det är starka bilder som möter betraktaren, svåra förhållanden och stor fattigdom – men också hopp och framtidstro.

– Jag blev förvånad över att människor i Europa idag lever under så svåra förhållanden. Fattigdomen är stor, men jag vill med mina bilder också visa ljusglimtarna. Därför har jag valt att avsluta utställningen med bilder där vi ser betydelsen av de hjälpinsatser som nått fram till Rumänien. Skolor för barn och riktade yrkesutbildningar för vuxna, sociala center med möjlighet att lära och leka. Det är en viktig långsiktig satsning, avslutar Roger.

Fotoutställningen Sverige-Rumänien, tur&retur visas på Arbetets museum under tiden 13 juni-11 oktober 2015. Mer om utställningen, som producerats av Roger Turesson och Dagens Nyheter, finns att se på vår hemsida.

Roger Turesson visade sina fotografier för en grupp volontärer från den ideella organisationen Hela människan.

Roger Turesson visade sina fotografier för en grupp volontärer från den ideella organisationen Hela människan.