Nu följer Arbetets museum upp djurtemat som återfinns i sommarens stora barnutställning, Min djuriska park. Här plockas 12 av EWKs tolkningar av statsråd som djur ut ur arkivet. Fram till 7 oktober visas bilderna i EWK-galleriet.

1977 hade Aftonbladet precis startat upp en ny söndagsbilaga, Magasinet. Där fick Ewk publicera sina karikatyrer av statsråden i den nya borgerliga regeringen. Succén var given och samma år trycktes porträtten i en bok med namnet EWKs menageri. 1994 tog EWK upp temat och ännu en samling aktuella politiker fick djurskepnad i hans teckningar. I EWK-galleriet har tidigare teckningarna av Göran Persson som mallgroda, Mona Sahlin som påfågel och Carl Bildt som giraff visats. Nu får vi chansen att möta tidigare partiledare och ministrar som Alf Svensson, Gudrun Schyman och Leif Blomberg.

Tecknare har i alla tider använt liknelser från de gamla fablerna för att kunna kritisera utan att åka fast för förtal. Vi ser det än idag genom de tecknare som gästat EWK-museet, från länder med en stark censur som kontrollerar gränserna för det fria ordet. EWK har aldrig mötts av hot eller ilska över sina tolkningar. Snarare har de lockat fram både skratt och en smula stolthet hos de avbildade politikerna.

Utställningen pågår från den 20 juni till och med den 7 oktober 2018.