26 april öppnade vi vår nya utställning EWK möter Tanzania. Genom sex politiska satirtecknare introduceras en del av den afrikanska kontinenten vi sällan möter i vår mediabevakning. Istället för att betrakta på avstånd ger utställningen oss en direkt inblick i det tanzaniska samhället genom humoristiska gestaltningar av manschauvinism och stora organisationers enträgna kamp att pressa ner sina ”goda” projekt i halsen på byborna. Genom humorn lyser dock det allvarliga anslaget igenom. Fattigdomen skriker tyst i mörkret och rädslan övermannar den höggravida kvinnan som befinna sig miltals bort från läkare. Känslor ingen av oss har svårt att förstå och relatera till.

– Politisk satir har inte funnits särskilt länge i Tanzania. De tidigaste tecknarna figurerade i pressen på 1960-talet. Men ju närmare vår tid vi kommer desto mer slagkraftig blir satiren. Men i Tanzania, såsom många andra platser i världen, är det inte självklart att alla tecknare får sina bilder publicerade, berättar Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum.

Utställningen består av ett 30-tal satirteckningar samt åtta tingatingamålningar och visas till och med den 3 oktober 2016.

Läs mer om utställningen här.