Årets EWK-pris går till en garvad veteran bland politiska tecknare. Svenskfödda Ann Telnaes, som tecknar för The Washington Post, har i många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum.

– Jag känner mig djupt hedrad över att få ta emot den här förnämliga utmärkelsen och är också tacksam över att satirtecknandets konst får ett sådant erkännande. Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd i ett samhälle och är ett viktigt verktyg i en demokrati. Den oroande utbredningen av auktoritära regimer och den växande intoleransen mot yttrandefriheten i alla dess former visar att mina kollegers arbete över hela världen är viktigare än någonsin, säger Ann Telnaes.

Ann Telnaes har varit verksam som satirtecknare sedan 90-talet. Sedan 2008 tecknar hon för The Washington Post, där hennes karakteristiska pennföring levererar dräpande kommentarer till det dagliga politiska spelet. Ämnena spänner lika brett som amerikansk politik, men inte sällan står kvinnors och flickors rättigheter i fokus.

Juryn hade i år inga svårigheter att enas om att Ann Telnaes skulle bli 2021 års mottagare av EWK-priset. Juryns motivering lyfter fram hennes arbete som ”en lysande stjärna av hopp” i ett pressat medielandskap där bildjournalistikens utrymme krymper.

– Jag har haft mina ögon på Ann Telnaes sedan jag första gången såg en av hennes satirteckningar av George W Bush runt 2010. Hon har en plattform som få satirtecknare åtnjuter, i en tid då genren ofta får kämpa för sitt utrymme. Det är ett stort ansvar, som Telnaes axlar mästerligt, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum och tillförordnad ordförande för EWK-prisjuryn.

EWK-priset blir den senaste av flera prestigefyllda utmärkelser som tilldelats Ann Telnaes. År 2001 belönades hon med Pulitzerpriset för sina satirbilder. Hon blev då den andra kvinnan någonsin att motta priset – som har delats ut sedan 1922. Hur ser hon på att så få kvinnliga satirtecknare har en röst i den publika debatten?

– Liksom inom andra yrken har kvinnor alltid blivit förbisedda och undergrävda av den patriarkala ideologins företrädare. Men jag känner optimism och hopp för den unga generation av kvinnliga satirtecknare som nu höjer rösten och kräver sin rättmätiga plats i debatten, säger Ann Telnaes.

Läs mer: intervju med Ann Telnaes i Dagens Arbete

Pressmeddelande: Årets EWK-pristagare ”en lysande stjärna av hopp”

Om EWK-priset

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som EWK, utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Priset delas i vanliga fall ut på Arbetets museum, där EWK-museet är inrymt. 2021 sker dock utdelningen i San Francisco, i samarbete med Sveriges utrikesmyndigheter.


ÅRETS JURY

Margareta van den Bosch, EWK:s dotter

Göran Widerberg, Dagens Arbete

Karin Sunvisson, Magnus Bard och Robert Nyberg, tidigare EWK-pristagare

Carina Milde, tillförordnad ordförande för juryn och intendent på Arbetets museum


JURYNS FULLSTÄNDIGA MOTIVERING

Hur mycket satir som publiceras i våra dagsmedier är en tydlig indikation på hur det fria ordet mår i ett samhälle. I tider när mediehus över hela världen minskar ner på sina pappersupplagor till fördel för digitala publikationer, krymper utrymmet för bildjournalistiken. Där står svenskfödda satirtecknaren Ann Telnaes’ ständiga närvaro i The Washington Post ut som en lysande stjärna av hopp. Som en av få tecknare som sedan ett par decennier även visat hur det går att möta upp denna digitala utveckling genom att animera sina satirteckningar, ger hon ännu mer kraft åt argumentet att den tecknade journalistiken är oersättlig i det redaktionella samtalet med läsarna, såväl digitalt som analogt.

I sina bilder tolkar Ann Telnaes turerna i det amerikanska politiska spelet med samma stringens och närvaro som när hon höjer rösten för kvinnors och flickors rättigheter i världen. Ann Telnaes är en av modern tids absolut främsta aktörer inom den politiska satiren och dessutom den första kvinnan att motta både the Reuben Award och Pulitzerpriset. Vi är stolta över att tillföra EWK-priset till hennes imponerande meritlista.