Den 1 april firar EWK-museet 6 år. Intendent Carina Milde ser tillbaka på tiden med EWK-museet och konstaterar att verksamheten ofta varit nästan skrämmande synkad med händelser i omvärlden.

Sedan invigningen av EWK-museet har det alltid hänt spännande saker kring våra utställningar. Såväl utställningar med stora internationella och nationella tecknare som tomma utställningar har invigts genom åren. Vi är stolta över att vi samlade Dotterbolaget i samband med deras genombrott, att vi presenterar arabisk politisk illustrationskonst såväl under internationella konferenser och i vandringsutställningar som här på museet – samtidigt som Arabiska våren inleddes i Tunisien och Egypten. Det hela blev nästan läskigt när Gaddafi bragdes om livet mindre än ett dygn efter att hans porträtt hängdes i EWK-museets galleri. Och nog trodde vi att Bamse skulle vara det vänligaste vi någonsin kunnat presentera men icke. Bara tre dagar efter invigning av utställningen Bamse & Du briserade en folkstorm kring Migrationsverkets skrift om asylprocessen.

Så visst är vi ofta mitt i prick. Sorgligt nog inte minst nu då det fria ordet attackerats så brutalt i och med att fem tecknarkollegor miste livet i Paris samtidigt som vi visar en utställning som berättar om hotade, försvunna, fängslade och misshandlade tecknare över hela världen.

Vi hoppas kunna följa satirtecknarna dit aktualitetens vind blåser även i fortsättningen, men med en ambition att vi och resten av det öppna samhället sluter upp kring tecknarna och tar ansvar för att säkra deras arbetssituation så vi istället kan fortsätta kampen om alla människors lika värde.

Carina Milde
Intendent, EWK-museet

Om bilden ”Peace”

Bilden ”Peace” var affisch- och vernissagekortsbild i samband med att EWK-museet öppnades 1 april 2009. Bilden publicerades i Aftonbladet 6 juli 1984 tillsammans med en artikel på ”sidan tre” av Överstelöjtnant Swen Persson/militär expert på Ab, i samband med att andra delen av säkerhetskonferensen i Stockholm avslutades. Tal hölls av FN:s dåvarande generalsekreterare Perez de Cuellar. Artikeln hade fokus på varför små och neutrala stater som Sverige måste ha ett starkt försvar under rubriken ”Neutralitetens pris”.