Det Resande Demokratilabbet – programverksamhet

Den som bokar vandringsutställningen Det Resande Demokratilabbet har också möjlighet att boka in föreläsare till sitt bibliotek. Här har Arbetets museum samlat några kunniga föreläsare som kan fördjupa utställningens tema. Vissa av föreläsningarna erbjuds kostnadsfritt, andra föreläsare tar betalt för sin medverkan.

Vissa föreläsare kan föreläsa kostnadsfritt inom en viss region, eller vill endast ha ersättning för resa och eventuell övernattning. Observera att Arbetets museum inte hanterar några bokningar utan att kontakt tas direkt med respektive föreläsare/organisation. Arbetets museum har gärna en dialog med biblioteken om vilka föreläsare som finns och olika.

Några av föreläsarna finns med på en lista som demokratiinitiativet #ViMåstePrata har tagit fram. Dessa bokas på #ViMåstePrata:s hemsida (mer info nedan).

Föreläsare och föreläsningar

Kajsa Klein är medieforskare och demokratiaktivist. Hon har även arbetat många år som lärare i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap. Under 2017 var hon engagerad i JagÄrHär och drabbades då själv av näthat, erfarenheter hon gärna delar med sig av. Exempel på föreläsningar • Om näthat, påverkanskampanjer och motståndsstrategier • Internet och gränsöverskridande inslag i valkampanjer, bra eller dåligt för demokratin? • Propaganda, falska nyheter och konspirationsteorier. Lärdomar från Europa, Mellanöstern och USA. • Soroskonspirationen • Antinäthatsaktivism: JagÄrHär, Näthatsgranskaren och Sleeping Giants.

Skicka en bokningsförfrågan till Kajsa Klein här: https://www.vimasteprata.org/studieforbunden-boka-talare/

Per Ödling är professor i telekommunikation. ”Om demokratin hade haft ett skyddsombud, och det hade varit jag, så hade jag stoppat det i dag. Vi kan inte ha demokratiska val i nuläget”, sa han för en tid sedan. Per Ödling menar att det i dag finns två fakta och två versioner av allt, vilket skapar ett tudelat samhälle med noll tillit till varandra. Den tudelade verklighetsuppfattningen gör det svårt att uppfylla samhällsövergripande mål som exempelvis hållbarhetsmålen, då ”sanningar” i dag ser olika ut för olika grupper. – Vi är på väg mot ett tudelat samhälle, båda läger röstar demokratiskt men på helt olika bas. Om vi delar och gillar varandra så sugs vi ihop, om vi inte delar så glider vi sakta sakta isär. Det här är mysigt, om man håller sig till sitt eget nätverk, där man får mycket bekräftelse.

Skicka en bokningsförfrågan till Per Ödling här: https://www.vimasteprata.org/studieforbunden-boka-talare/

Mina Dennert är journalist och grundare av nätverket #jagärhär som har inspirerat hundratusentals människor över hela Europa att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle. Genom facebookgrupperna med samma namn motverkar de falska nyheter, alternativa fakta, samt hatiska och kränkande kommentarer på nätet. #jagärhär tar avstamp i den demokratiska frågeställningen om vem som har möjlighet att uttrycka sig på nätet. Kampen om yttrandefriheten mot det politiska näthatet hänger ihop med begrepp som propaganda, filterbubblor och faktaresistens.

Mina Dennert har vunnit en stor mängd priser för sitt arbete. #jagärhär vann Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Årets Samhällsaktör, Faktumgalans pris för Årets integration 2016, samt Årets initiativ 2017. Mina Dennert vann även Anna Lindh-priset 2017

Skicka en bokningsförfrågan till Mina Dennert här: https://www.vimasteprata.org/studieforbunden-boka-talare/

Patrik Oksanen är ledarskribent och journalist. Han föreläser om ämnen som informationspåverkan, påverkansoperationer och utmanad demokrati i digital tid. Han är aktuell med boken Skarpa skärvor: om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället. »Metoderna för det virtuella kriget blir allt mer sofistikerade. Själva terrorattacken blir mindre viktig jämfört med vad man kan förmedla runt den. En explosion kanske dödar en handfull men det virtuella genomslaget kan påverka miljoner. En terrorbomb i Helmanddistriktet synkroniserades med en videofilmande drönare. Bilden av smällen blev viktigare än själva explosionen.« Jihadisterna är en del i en mörk mosaik med statliga trollfabriker, cyberangrepp, historieförfalskningar och symbol-stölder. Skarpa skärvor är en stridsskrift för det öppna samhället. Boken förklarar också hur dagens faror ser ut och på vilket sätt var och en kan göra motstånd. Patrik Oksanen nås på patrik.oksanen@gmail.com

Isobel Hadley-Kamptz är opinionsbildare och författare och ordförande i Dataföreningen. Hon har länge skrivit om frågor kring internet och kring hur tekniken påverkar både samhället och hur vi fungerar som människor. Bokas på isobel.hadleykamptz@gmail.com

Isobel Hadley-Kamptz kan bland annat föreläsa under följande rubriker och teman:

• Informationssäkerhet och påverkan – hur påverkas samhället? • Tillit och polarisering • Varför beter vi oss så omoget i sociala medier? Om källkritik och delningskritik • Radikalisering på nätet – hur bidrar sociala medier till att ”vanliga människor” spårar ur?

Kostnadsfria föreläsningar

Att möta informationspåverkan – medborgerlig motståndskraft Syftet med föreläsningarna inom informationspåverkan är att utbilda allmänheten om virtuella hot och digitala maktmedel. Framförallt hur kognitiv påverkan genomförs i digitala kanaler. Om hur man som medborgare kan skapa en egen mental brandvägg mot otillåten påverkan och hur man kan skydda sig, sin familj och organisation. Målet är att skapa medborgerlig motståndskraft mot påverkanskampanjer och informationspåverkan.

Föreläsning hålls av Försvarsutbildarna som även bjuder på enklare fika. 90 minuter. Försvarsutbildarna är en rikstäckande frivillig försvarsorganisation och verksamheten omfattar från den enskildes säkerhet till samhällets försvar. www.forsvarsutbildarna.se. Förfrågningar hanteras av Anton Lif, anton.lif@forsvarsutbildarna.se.