FOTO: PETER HOLGERSSON

Sedan 1991 har Arbetets museum visat fotografi från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Genom Dokumentär­fotosalongen vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Dokumentärfotosalongen är ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska berika vår verksamhet här på Arbetets museum.

Vi har glädjen att presentera årets pristagare i följande kategorier:

Juryns pris för bästa bild 2018 gick till:

Andrum av Carla Lomakka

”Carla Lomakka skapar via bilden Andrum en gripande berättelse om att söka en mötesplats för gemenskap i ett samhälle där diskriminering och trakasserier är en norm. Tillflykten blir en bar där likasinnade möts och för ett ögonblick tillåts att vara sig själva. Bilden visar en kvinna som sitter på bardisken, med självsäker attityd, samtidigt som en mänsklig skörhet sipprar igenom ytan och speglar en oro om att platsen just bara är ett andrum.”

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”I väntan på” 2018 gick till:

Yddingen av Andreas Nilsson

”Genom ett landskapsfotografi vid en flyktingförläggning och med vita plaststolar som rumslig gestaltning skapar Andreas Nilsson en enkel men samtidigt stark berättelse utifrån temat ”I väntan på”. Är det ett möte, ett samtal, ett beslut eller bara en svalkande stund en varm sommarkväll som väntar? Inga svar ges utan betraktaren av bilden får själv skapa sig en berättelse utifrån stolarna i vattenbrynet.”

Publikens pris för bästa bild gick till:

The Milky Way av Eva Centergren

Alla bilder kan ses i utställningen fram till den 18 november.

Nästa års tema – ”Ett annat sätt att se”

På årets Kulturnatt i Norrköping kom det in sammanlagt 35 förslag på tema för Dokumentärfotosalongen 2019. Från dessa så valdes ett tema ut från en arbetsgrupp från Arbetets museum – ”Ett annat sätt att se”

Bakom temat står Norrköpingsbon Kamil Solis, bilden nedan

Foto: Peter Holgersson AB

Ansökan till Dokumentärfotosalongen 2019 öppnar i April. Håll utkik på hemsidan för mer information.

För frågor om Dokumentärfotosalongen kontakta: josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se