Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Pristagare 2020

Anna Tärnhuvud: får 25 000 kronor för sina mästerliga möten i vardagen. Det handlar om ett inkännande, socialt engagemang och en förmåga att skapa dialog med betraktaren. Hennes respektfulla och inkluderande sätt att fånga människor och situationer – som aldrig blir likriktade – gör henne till en förebild för både nu verksamma och kommande generationer fotografer.

Kicki Lundgren: får 25 000 kronor för bilder av människor i sina nya liv. Vi möter den mogna människan som pensionär på sydliga breddgrader. Eller berörs av Saras vardag efter motorcykelolyckan i boken ”500-5MPH”. I båda fallen förenas det sociala engagemanget med respekt, känsla, spännande bildlösningar och – en gnutta humor. Hon låter oss också uppleva närvaron och njutningen av badande människor i boken ”Floating” som om vi vore på plats.

Nils Petter Löfstedt: får 25 000 kronor för att han både värnar det fotografiska arvet och försöker vidga det. I boken och den Guldbaggenominerade filmen ”Himlens mörkrum” ger han nytt liv åt mästerfotografen Jean Hermanssons industribilder och placerar dåtiden i nutid. I sina andra egna böcker och filmer, bland annat ”The Pier” och ”Club 13”, tänjer han inspirerande ramarna för vad fotografi kan vara.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Vinnarna deltar vid prisutdelningen som går av stapeln den 17 oktober 2020. Evenemanget kan komma att genomföras digitalt – mer info kommer längre fram.

www.arbetetsmuseum.se/dokumentarfot​opriset

 

Anna Tärnhuvud. Foto (beskuret): Olle Wande

Kicki Lundgren. Foto: självporträtt.

Nils Petter Löfstedt. Foto: Jan Löfstedt.