Nu står det klart att Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson är årets vinnare av Dokumentärfotopriset. Utdelningen av priset sker 19 oktober på Arbetets museum då även pristagarna medverkar med korta föredrag.

Arbetets museum i Norrköping har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Läs mer om årets vinnare

Läs mer om Dokumentärfotopriset

Bilden fr.v.: Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson. Foto: Sarah Perfekt, Massimo Leardini och Gunnlaugur Rögnvaldsson.