Lördagen den 28 november öppnar vi utställningen Barn och krig på EWK-museet, Arbetets museum. Producenterna är de politiska illustratörerna Arifur Rahman och Fadi Abou Hassan, politiska flyktingar från Syrien och Bangladesh som lever i skydd av ICORN och Norska PEN. I 26 teckningar från 22 länder skildras barns utsatthet och skräck men även deras enorma livskraft. I bilderna möter vi förtvivlan och sorg men även insikten att barn, trots att de genomlider ett helvete på jorden, kan hitta till både lek och skratt.

När utställningen nu visas i Norrköping inrymmer den även teckningar av barn som själva upplevt krig och flykt. I samarbete med S:t Johannes församling i Norrköping visar vi teckningar av sex barn i åldrarna 7 till 11 år som flytt för sina liv, med bussar, till fots och över Medelhavet i överfulla gummibåtar. I teckningarna låter de oss uppleva det de upplevt. Vi får känna saknaden av kvarlämnade gosedjur och dockor, se hur glada och färgstarka solen och några moln kan vara mitt ute på Medelhavet men även möta iskalla redogörelser för att krig är på riktigt.

Utställningen visas på Arbetets museum i Norrköping under tiden 28 november 2015-3 april 2016.

Bild: Bilden i denna artikel är tecknad av Nour.

Uppdatering 27 november 2015:  Vi har nåtts av informationen att två av de sex barn vars teckningar vi visar i utställningen Barn & Krig har utvisats. Syskonen Nour, 9 år och Abdallah, 10 år har lämnat Sverige tillsammans med sin mamma. Vi vet inte till vilket land de utvisats men däremot vet vi att barnens pappa inte är med dem. Vi är alla väldigt ledsna över detta och vi kommer sakna Nour och Abdallah och deras föräldrar på lördag när vi öppnar deras utställning. Men diakon Elisabet Larnemark, barnen Sara, Sajid, Hamsa, Salwan och deras föräldrar och vi på Arbetets museum är alla överens om att det är viktigare än någonsin att vi alla får ta del av Nours och Abdallahs berättelser via deras fantastiska teckningar. Så vi hoppas att ni alla tar er tid att komma och uppleva detta med oss på lördag. Varma hälsningar, Carina Milde, intendent EWK-museet