Dagens avskyvärda attentat mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris är en direkt attack mot yttrandefriheten. Våra tankar går till de drabbade och deras närstående som är de senaste offren i kampen för det fria ordet och satiren. Attacken gör vår pågående utställning om hotade politiska tecknare smärtsamt aktuell.

Charlie Hebdo kommer ut på onsdagar så merparten av medarbetarna var på plats vid dagens attack mot redaktionen i centrala Paris. Minst tio tecknare och journalister har dött, däribland chefredaktören Stephane Charbonnier som även var en av tidningens satirtecknare.

Redan 2011 attackerades redaktionen på liknande sätt genom ett brandattentat. På samma sätt sker hot och trakasserier återkommande mot satirtecknare världen över. Tecknare som använder bilden som verktyg i sin kritik mot politiker, religiösa ledare och andra makthavare. Men att kritisera makten är farligt, något som med tydlighet förs fram i den pågående utställningen “Hurra för yttrandefriheten” på EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping.

Utställningen hyllar några av de dolda hjältar som dagligen tar stora risker i sitt arbete för yttrandefrihet och alla människors lika värde, vilket vi ser i bland annat krigets Syrien. De blir misshandlade, hotade och till och med dödade, precis som i den tragiska attacken mot Charlie Hebdo.

EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst har ända sedan starten 2009 skildrat satirens roll i kampen för demokrati, bland annat i ljuset av de förändringarna som sker i Mellanöstern. Under den arabiska våren kanaliserade satirtecknarna folkets röst, och deras bilder användes under protesterna och blev skrattspeglar som hölls upp framför politikerna. Att de och andra makthavare är rädda för den kraft som finns i bilderna visar att satirtecknare är lika viktiga för yttrandefrihet som författare och journalister.

Vi fördömer attacken mot Charlie Hebdo och försöket att tysta satirtecknare och andra modiga människor som världen över som kämpar för yttrandefrihet. Det får inte ske! Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att öka kunskaperna i samhället om satirens viktiga roll och visa hur tecknare använder sina pennor i kampen för det fria ordet.

Niklas Cserhalmi Museidirektör, Arbetets museum

Carina Milde Intendent, EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst

Andreas Nilsson EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst