Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Vinnare 2015: Åsa Sjöström

Motivering

Åsa Sjöström får 20 000 kronor för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet.

Om Åsa Sjöström

asa_porträtt_litetÅsa Sjöström fotograferar gärna kvinnor, i slutna rum där ett liv pågår som inte många känner till. Rummet kan vara ett kvinnoläger i Sverige dit bara kvinnor är välkomna. Ett häxläger i Ghana eller en balettsal i Moldavien där drömmen om ett liv på en vacker scen är drivkraften.

– Mitt mål är att bilderna ska ha en djupare innebörd än att bara var registrerande, bilderna ska öka nyfikenheten och få människor att vilja se mer och veta mer, ingen ska kunna väja undan blicken för att man inte orkar se. Därför är mina bilder ofta vackra och förmedlar något slags hopp, men bakgrundshistorierna är ofta väldigt tragiska.

Åsa Sjöström har studerat bildjournalistik på Nordens Fotoskola, Biskops Arnö. Hon har tidigare arbetat även på Dagens Nyheter, Aftonbladet och GP. Nu har hon avslutat en åtta år lång anställning på Sydsvenskan 2013 för att helt övergå till frilansverksamhet.

Under 2015 har Åsa prisats i World Press Photo, Poyi och Svenska Årets Bild. Åsa har även fått 2015 års Catchligth Professional Activist Award för arbetet med Secret Camps och St Brieuc Photoreporter Grant för att fortsätta arbetet i Moldavien.


Övriga pristagare 2015

Om bilderna

Ovan till vänster: Den krisdrabbade ekonomin i Moldavien har drivit en fjärdedel av befolkningen utomlands. Kvar blir barnen. Hugh Jr leker i sin poliskostym som han fått i gåva. I byarna på den fattiga landsbygden lever äldre, mor- och farföräldrar tillsammans med barnen. De är beroende av pengar som skickas hem från utlandet eller hjälpen de får från olika organisationer.

Ovan mitten: I skymningen står 27-åriga Mary Meriket på en kulle i Nyumanzi, en bosättning för flyktingar från Sydsudan. Här bor runt 29 000 människor och det kommer fler hela tiden. Mary pratar med sin mamma som är kvar i Sydsudan.

Ovan höger: Kvinnorättsförbundet i Malmö håller hemliga läger för våldsutsatta mammor och barn i Sverige. De vackert belägna sommarlägren ger deltagarna en stund av frihet och några dagars normalitet. De kan göra saker tillsammans utan att behöva vara rädda för att någon vill göra dem illa. Den hemliga platsen vid den hemliga sjön fylls av kvinnor från hela världen, där de kan dela sina drömmar, skapa framtidshopp och få några viktiga dagar av lugn i naturen.

Jan Nordström

Fångar ständigt kärleken genom kameran, sina målningar och texter.

Jan Nordström får pris för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han – utifrån ett lokalt perspektiv – visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken ”Tillsammansheten” om fotbollslaget Kalmar FF. I sina bilder och texter har han också tillfört sitt eget livs utmaningar och genom detta växt till en stor inspiratör för alla dem som vill berätta om livet som det är.

Per-Anders Pettersson

Skildringar av Afrika bortom det stereotypa.

Per-Anders Pettersson får pris för att han i boken ”Rainbow Transit” och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger oss skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling – i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer.

Maja Daniels

Journalistisk nyfikenhet blandas med vemod, humor och allvar.

Maja Daniels får pris för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum.