Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset Årets arbetsmyra till en av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet. I år går utmärkelsen till Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik.

Priset delades ut i samband med ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå 12–13 april. Bakom utmärkelsen Årets Arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Med priset vill vänföreningen tacka och uppmuntra alla som gör insatser för våra arbetslivsmuseer och på så vis bidrar till ett rikt kulturliv och bevarandet av vårt kulturarv.

”Arbetets museum vänförening har beslutat att utmärkelsen 2019 går till Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik för hennes engagemang och mångåriga arbete med att ruska liv i, utveckla, levandegöra och sprida det kulturella arvet om det keramiska hantverket”, lyder ett utdrag ur juryns motivering.

– Det känns jätteroligt och hedrande att det vi gör på Wallåkra uppmärksammas och uppskattas, säger Åsa.

För trettio år sedan kom Åsa till Vallåkra och påbörjade upprustningen och återställandet av den då fallfärdiga stenkärlsfabriken från 1864. I dag är Wallåkra stenkärlsfabrik ett modernt kulturhistoriskt besöksmål mitt i naturen, öppet för allmänheten året om. Här lever och används kulturarvet i allra högsta grad – Åsa håller i drejkurser och visningar där besökare i alla åldrar får ta del av stenkärlsfabrikens historia.

Läs en längre intervju med Åsa Orrmell

Pressmeddelande: Åsa Orrmell är Årets arbetsmyra