Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2021:

Östen Runelind

”Arbetets museums vänförening har beslutat att utmärkelsen 2021 går till Östen Runelind, Pythagoras vänner, för hans mångåriga arbete och engagemang för Pythagoras Industrimuseum.”

 

– Hedervärt!
Så säger Östen om utmärkelsen Årets Arbetsmyra 2021. Priset delas årligen ut av Arbetets museums vänförening med syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivs-
museerna runt om i Sverige. I nomineringen till priset beskrivs Östen som en nyckelperson som är helt avgörande för underhållet av maskinparken på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. Utmaningen i att
få allting att gå och att kunna visa maskinerna i fungerande skick är hans drivkraft.

Östen är uppvuxen i Upplunda utanför Norrtälje. I början av 1980-talet hotades fabriken Pythagoras av rivning. Företaget grundades 1898 och fann sin nisch inom tändkulemotorer, som de sedan exporterade över hela världen. Efter intåget av smidigare och effektivare dieselmotorer minskade efterfrågan. Produktionen av tändkulemotorer på Pythagoras upphörde 1979.
– Det började faktiskt 1984, jag satt med i Metallstyrelsen och blev Metalls representant för att försöka få Pythagoras bevarat. Sen ville inte kommunen medverka och då bildade vi Pythagoras vänner.

Sedan dess har Östen varit en medlem i föreningens styrelse. Med sin bakgrund som bil- och finmekaniker har motorer alltid varit ett intresse. Att sköta maskinerna på Pythagoras är ingenting man lär sig på en dag, det kräver att man investerar många timmar. Tändkulemotorn behöver dessutom extra omvårdnad.
– Man måste vårda den alltid, hela tiden. Den sköter sig inte själv. Man måste pyssla om den helt och hållet.

Det svåraste enligt Östen är att hitta människor med rätt yrkeskunskaper som vill engagera sig och som kan hjälpa till att föra kunskapen om maskinerna vidare. Östen delar gärna med sig av sitt kunnande och visar upp tändkulemotorer på olika evenemang runt om i Sverige. Problem med maskinerna dyker upp med jämna mellanrum. Om reservdelen som behövs inte finns – då tillverkar Östen den. Kunskapen kommer även till användning i Museiföreningen Stockholm-Roslagens järnvägar, som Östen också är en del av.

När det är speciella kördagar på Pythagoras och många maskiner är igång så drivs de faktiskt av just en tändkulemotor.
– Vi har ju en stor tändkula som driver elverket så att vi kan försörja fabriken med el själva och köra alltihopa. Vi har i princip en helhet.
Med sin imponerande storlek genererar tändkulemotorn el som i sin tur går till elmotorer i remtransmissionen. På så vis kan hela verkstaden försörjas med egenproducerad el.

Trots ett speciellt år med inställda aktiviteter på grund av corona ser framtiden ljus ut på Pythagoras.
Än finns det tid att lära av Östen.
– Jag är snart pensionär så det blir nog ännu mer.

 

Text: Ida Rådegård.
Fotograf: Cecilia Nordstrand.

Tidigare myror

  • 2021 Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum
  • 2020 Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum
  • 2019 Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik
  • 2018 Börje Samuelsson, Råås kvarn
  • 2017 Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
  • 2016 Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Jvg
  • 2015 Mimmi Mickelsen, MUMA
  • 2014 Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
  • 2013 Kjell Nordeman, Sv Ångbåtsför.

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Lars-Olof Johansson
Löten 2
610 27 Vikbolandet

Tel: 070-659 42 64
Mail: lars-olof.johansson@sv.se