Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2022:

Sven Gustavsson

”Arbetets museums vänförening har beslutat att utmärkelsen 2022 går till Sven Gustavsson, för hans mångåriga och gedigna arbete för det som resulterat i Torstamåla torvmuseum.”

 

Förvandlingen av den nedlagda torvfabriken till en levande miljö har varit möjlig tack vare en flitig myrstack – där Årets Arbetsmyra Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn. Priset delas årligen ut av Arbetets museums vänförening med syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige. På Torstamåla torvmuseum möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö.

I början av 2006 åkte Sven, tillsammans med de andra initiativtagarna, till Torstamåla för att se på den nedlagda torvfabriken som de ville omvandla till ett museum. Det var 15 grader kallt och de kämpade sig fram genom den oplogade snön. Framme vid fabriken möttes de av snö även inomhus – på grund av stormen Gudrun fattades det 600 tegelpannor på fabrikens tak.

Mycket tid och engagemang ledde fram till det som idag är Torstamåla torvmuseum. Ett arbetslivsmuseum som skänker glädje åt såväl medlemmar som åt bygden.

– Ett sextiotal medlemmar är vi, och vi är väl kanske åtta eller någonting sånt där, som är engagerade och kommer med jämna mellanrum och hjälper till. Allihop är superbra och vi har roligt ihop.

De började tidigt med att bjuda in till öppet hus och ”Torvens dag”, då besökare får chansen att följa med i vagnarna ut på mossen där torven bryts. I fabriken visas alla momenten med att ta fram en klassisk torvströbal med träramar och järntråd, något som de tycks vara ensamma om i Sverige idag.

Men hur startar man ett torvmuseum när man inte har någon särskild kunskap om torvbrytning? Sven räknar upp tre villkor som skulle uppfyllas för att Torstamåla torvmuseum skulle kunna bli verklighet: de skulle få tillåtelse att bryta torv på platsen, föreningen skulle äga fabriken samt att de skulle få med sig personer som hade arbetat i torvfabriken och som kunde dela med sig av sin kunskap.

– Utan kunskap hade det varit meningslöst att hålla på med, eftersom jag inte kunde något. Och när de tre grejerna var igång, då körde vi igång.

Att det är en laginsats det handlar om, det är Sven tydlig med. De är ett sammansvetsat gäng som lär av varandra. Hustrun Britt-Marie som alltid är med och drar sitt strå till stacken, Brit som är eldsjälen som visade mossen för Sven från första början, Tord och Örjan som är söner till Ragnar som tidigare arbetade på torvfabriken, för att nämna några. Det sociala är en viktig del för alla inblandade.

– Det är inte många gånger vi varit där utan att grilla. Och ingen gång utan kardemummakaka!

Sven och Britt-Marie är överens om att de vill hålla på så länge det är roligt och givande. Saknaden har varit stor under coronapandemin när de har varit tvungna att pausa verksamheten. Men nu bryts det åter torv på mossen i Torstamåla.

– Det bygger mycket på att vi har roligt, som jag säger – ordet ”jobba” använder vi inte!

 

Text och foto: Ida Rådegård.

Du kan nominera!

Skicka nomineringen senast 15 september:
nominering@arbetetsmuseum.se
Eller till:
Årets Arbetsmyra
Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
OBS! Inskickat material returneras ej

Läs mer här

Tidigare myror

  • 2021 Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum
  • 2020 Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum
  • 2019 Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik
  • 2018 Börje Samuelsson, Råås kvarn
  • 2017 Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
  • 2016 Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Jvg
  • 2015 Mimmi Mickelsen, MUMA
  • 2014 Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
  • 2013 Kjell Nordeman, Sv Ångbåtsför.

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Lars-Olof Johansson
Löten 2
610 27 Vikbolandet

Tel: 070-659 42 64
Mail: lars-olof.johansson@sv.se