Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetslivsmuseum 2023:

 

Loos koboltgruva

Åh, så glad jag blir. Detta blir en hyllning till flera hundra års arbete, från gruvdrift till museum”, säger Pia Enocson, ordförande för föreningen Loosgrufvan, om utmärkelsen.

Mitt i hälsingebyn Los, omgiven av milsvida skogar och kristallklara tjärnar, ligger Loos Koboltgruva. Hit lockas årligen tusentals besökare för att få stiga ner och uppleva en genuin 1700-talsgruva på djupet. När du tar dig ner i gruvan längs trätrottoarer och trappor är det som att förflyttas 250 år tillbaka i tiden. Guidade visningar väcker gruvans historia till liv och får tankarna att snurra kring hur livet såg ut för den tidens gruvdrängar.

Juryns motivering i sin helhet

”Med uthålliga och ideella krafter har man vid Loos koboltgruva lyckats göra det omöjliga möjligt – gruvan har återuppväckts ur sin 250-åriga törnrosasömn.

Här synliggörs 1700-talets gruvdrift, blåfärgsverk och världens första nickelfyndighet. Med personligt engagemang levandegörs historien ur ägarparet Anna-Sophia och Henrik Kalmeters liksom gruvarbetarnas perspektiv. Genom att använda historien över generationsgränserna ger Loos Koboltgruva orten tro på framtiden.”

Det var i slutet av 80-talet som föreningen Loosgrufvan bildades kring idén om att omvandla den gamla koboltgruvan i Los till besöksmål. Stora delar av lokalsamhället engagerades i arbetet och efter att miljontals liter vatten pumpats upp, mängder av skräp och sten fraktats bort och över 7000 timmars ideellt arbete lagts ner kunde äntligen den första guidade visningen hållas.

Om Loos koboltgruva

Gruvdriften i Loos hade sina glansdagar under 1700-talet. År 1736 upptäckte Henrik Kalmeter koboltfyndigheter i Loos och började bedriva bergsbruk. Loos blev en industriort mitt i den stora hälsingeskogen. Här bröts kobolt till färg för Sveriges och Europas porslinsfabriker. 1751 blev gruvan världsberömd då Axel Fredrik Cronstedt upptäckte grundämnet nickel här. Men malmen avtog med tiden och 1773 lades verksamheten ner.

Läs mer på: http://www.loosgrufvan.se

Prisutdelning sker den 2 december kl. 11, 2022 på Loos koboltgruva. Prisutdelare är Robert Sjöö, chef för Järnvägsmuseet i Gävle. Varmt välkomna!

Bland de nominerade arbetslivsmuseerna fanns dessa med i slutomgången: Bogserbåten S/S Herbert – Mjörns Ångbåtsförening, K A Almgrens sidenväveri & museum och Rörstrands Museum

Om utmärkelsen

Juryn består av representanter från Arbetets museum, ArbetSam, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av en emaljskylt och 25 000 kr. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt, och det vinnande museet visas även upp i en utställning på Arbetets museum. Priset instiftades 2010 och är ett sätt att tacka och uppmuntra alla fantastiska människor som tar hand om och bevarar stora delar av vårt kulturarv.

– Det finns 1500 Arbetslivsmuseer i hela Sverige. Utan det arbetet som läggs ned där hade vi inte haft lika många historier att berätta och inte så många smultronställen att besöka, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum.

Arbetslivsmuseernas huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka, och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål.

Kriterier som juryn tittar närmare på är följande:

  • Stabilitet, långsiktiga strategier
  • Kunskapsbevarande
  • Ideellt engagemang
  • Genusperspektiv
  • Förmedling/utställningar
  • Pedagogiskt arbete
  • Tillgänglighet
  • Turista på museum
  • Upplevelse/wow-effekt
  • Förankring i omvärlden
  • Fysiskt bevarande

Vill du nominera ett museum till Årets Arbetslivsmuseum?

Här kan du nominera ett arbetslivsmuseum. Vem som helst kan nominera ett arbetslivsmuseum, men museet måste finnas i databasen www.arbetslivsmuseer.se. Glöm inte att din nominering måste vara inne senast 31 augusti 2023. Vinnaren av Årets Arbetslivsmuseum tillkännages på hösten och utmärkelsen gäller nästföljande år.

Foto: Loos Koboltgruva

Du kan nominera!

Fyll i denna nomineringsblankett (PDF, 453 kB) och skicka till nominering@arbetetsmuseum.se

Eller skicka med post till: Årets Arbetslivsmuseum, Arbetets museum, Laxholmen, 602 21 Norrköping

OBS! Senast den 31 augusti behöver nomineringen vara oss tillhanda. Inskickat material returneras ej.

Tidigare vinnare

Kontakt

Helena Törnqvist

Arbetslivsintendent

Arbetets museum

Laxholmen

602 21 Norrköping

Telefon: 011–23 17 26 arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se