Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetslivsmuseum 2020:

Statarmuseet i Skåne

Statarmuseet i Skåne – Årets Arbetslivsmuseum 2020… det är ovärderligt, en fantastisk ÄRA och sååå glädjande! Statarmuseet i Skåne vill vi mena är en värdig mottagare och att vårt 25-åriga liv som arbetslivs-
museum där vi berättar, bevarar, brukar och berikar faktiskt spelar roll! TACK! Vi är sååå stolta och hjärteglada!
säger Barbro Franckie, museichef Statarmuseet i Skåne.

Juryns motivering i sin helhet:
Med ideellt arbete, idog envishet och styrka lades grunden till Statarmuseet i Skåne. Här har man grävt i myllan efter berättelser som gör att besökarna idag kan känna historien i händerna, på platsen där den en gång utspelade sig. Besökarna får en helhetsupplevelse med förståelse för hur djur, människor och brukandet av jorden är beroende av varandra. Här berättas om landsbygdens industriarbetare, statarfamiljens, hårda villkor; från mjölkningsplikten till de långa arbetsdagarna på åkern. Skolklassen
får här en oförglömlig dag där eleverna kliver rakt in i historien: skurar mattor, sätter potatis och matar grisen. Tack vare Statarmuseets enastående arbete och samverkan sprids kunskapen om statarnas liv vidare till nya generationer.

Om Statarmuseet i Skåne:
En gammeldags guppig grusväg, ett möte med tystnad, stillhet, vind i träden med tanke att uppmuntra, samtala och väcka nyfikenhet. Statarmuseet! Berättelsen om statar- och lantarbetarfamiljerna. För alla! Tillgängligt och taktilt. Pedagogik/barn! För den gränslösa nyfikenheten. Djurpark! Höns, tuppar, kaniner, minigrisar. Evenemang! I samklang med årstider och historiens vingslag. Konferens! Annorlunda och kreativt. Butik och skafferi! Ting, böcker, textilier & delikatesser. Kafé/kök! Högsta KRAV-certifieringen!

http://www.statarmuseet.com

Bland de nominerade arbetslivsmuseerna fanns dessa med i slutomgången:
Skonaren m/s Vega, Maritiman och Loos koboltgruva.

Om utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum:
Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av en emaljskylt och äran samt från och med april 2020 en utställning på Arbetets museum.

 

Du kan nominera!

Fyll i denna nomineringsblankett (PDF, 453 kB) och skicka till nominering@arbetetsmuseum.se

Eller skicka med post till: Årets Arbetslivsmuseum, Arbetets museum, Laxholmen, 602 21 Norrköping

OBS! Senast den 31 augusti behöver nomineringen vara oss tillhanda. Inskickat material returneras ej.

Tidigare vinnare

Kontakt

Helena Törnqvist

Arbetslivsintendent

Arbetets museum

Laxholmen

602 21 Norrköping

Telefon: 011–23 17 26 arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se