Några utställningar vi minns…

Klicka på affischen för att läsa mer om vad museet visat genom åren

En socialarbetares minne

1993

Konstnären Carin Ellberg gestaltade Laila Grips livshistoria från 20 år på Socialförvaltningen. Bland annat var golvet fyllt av texten från de första sidorna i hennes berättelse som hon skickat in till museets minnesinsamling om socialarbetare.

”Hela källarens golv var täckt av text, du gick verkligen omkring i hennes berättelse. Men det tog mig en vecka att skrapa bort de tusentals bokstäverna efter utställningen…”

Stefan Johansson, utställningstekniker

Världens kvinnor

1995

Kvinnors liv från hela världen skildrades i 120 bilder av fotografen Ulla Lemberg. Hon hade arbetat med utställningen i tio år och den blev en stor publikfavorit. Ett urval av fotona har levt vidare och visas fortfarande i museets källare.

”Fotografierna var väldigt fina och rörande. Jag kommer fortfarande ihåg alla dessa starka och stolta kvinnor!”

Kerstin Gustafsson, museets vänförening Bästa vännerna

Händer

1996

Under två år gjöt konstnären Henrik Teleman av arbetares händer, som var märkta av ett långt yrkesliv. Totalt visades 144 avgjutningar upp tillsammans med personernas berättelser om sitt arbete. En hel vägg var också täckt av tusentals arbetshandskar som doftade olja, färg och annat från olika arbetsplatser.

”Händerna visades på smala pelare, i ett mörkt rum med en spotlight riktad ned på varje hand. Väldigt dramatiskt, det såg nästan ut som en krigskyrkogård.

Stefan Johansson, utställningstekniker

Se upp för ridån!

1999

En stor publiksuccé där besökarna fick upptäcka alla yrkesgrupper som behövs på en teater. En stor scen var ingång till utställningen, men besökarna fick gå in via sceningången vid sidan av för komma runt ridån och upptäcka vad som hände bakom scenen.

”Hela utställningen var full med spännande rekvisita och andra attribut som berättade om de många yrkena på teatern. Du upptäckte nya saker varje gång. Ett jättebra samarbete med Östgötateatern och Arbetsförmedlingen!”

Maud Fjellman, tidigare ekonomichef

De ovanliga

1999

Fotografen Åke Mokvist fångade människor som går mot strömmen i en serie bilder som ställdes ut tillsammans personernas berättelser. Den väldigt populära utställningen skildrade människorna och deras udda livsval på ett både ärligt och varmt sätt.

”Nog den mesta sålda fotoboken till en av våra utställningar, trots att fotografen inte ens hade gjort klart boken före utställningen. Besökare kom ihåg utställningen och kom in och köpte boken efteråt.

Sven Andersson, museibutiken och reception

Iqbal – den lille mattknytaren

1999

Iqbal Masih från Pakistan blev en symbol över hela världen när han vågade ta upp kampen mot barnarbete. Han tvingades börja arbeta som fyraåring och utställningen handlade om honom, barns rättigheter och skuldslaveri.

Vilken stark berättelse! Och vilken pedagogik under våra visningar för besökarna, som fick lära sig om Iqbal och barnarbete!

Maud Fjellman, tidigare ekonomichef

Kontor

2001

Lars Tunbjörk gjorde en fotoutställning av mardrömsmotivet för fotografer – en person framför ett skrivbord med datorer. Men i bilderna från Sverige, USA och Japan lyckades han fånga miljöerna där många av oss tillbringar merparten av vårt arbetsliv.

”En modern klassiker, kreddig. Den låg väldigt rätt i tiden, TV-serien ”The Office” hade premiär samma år. Det avskalade bildspråket känns som att det blev stilbildande för andra fotografer efteråt.”

Mårten Mellberg, programansvarig

Kärlek, makt & systerskap

2002

En utställning som berättade om kvinnorörelsen och vad den uppnått. Även 90-talets backlash för feminismen och hur den fått energi igen med unga nya krafter skildrades. Mycket nostalgi, kamp för jämställhet och framtidstro!

”Den fina affischen till Kärlek, makt & systerskap är nog den vi sålt mest av i museets butik under alla år. Kraften i bilden går hem hos både gamla och unga!”

Sven Andersson, museibutiken och reception

Amazonliv

2003

Vad kan en gammal bil berätta? Massor visade det sig! Utställningen blev en roadmovie där besökarna fick följa de 19 ägarna till en Volvo Amazon från 1966. Bilen hade haft många värden och funktioner för olika personer, under skilda tidsperioder.

”Vi var ett gäng på museet som utan en producent jobbade fram utställningen tillsammans med en författare. Det var jätteroligt att arbeta så, och det blev en spännande dramaturgi som satte igång många besökares känslor.”

Annelie Egelin Tärning, intendent

”Väldigt populär! Fantastisk metod att berätta ett lands historia genom en och samma bil och dess olika ägare.”

Mårten Mellberg, programansvarig

Crossing Borders

2004

Utställningen om migration togs fram inom ett EU-projekt där museet deltog. Delar från medverkande museer visades tillsammans med bidrag från lokala kulturföreningar i Norrköping. De handlade bland annat om Ungern, Peru och kriget i forna Jugoslavien.

”Jag minns ett återskapat rum från Sarajevo där en familj hade levt utan ström och vatten i flera år, medan kriget pågick utanför. En väldigt konkret upplevelse och en inblick i hur konflikten förstörde människors liv.”

Patricia Vasquez, museets vänförening Bästa vännerna

Normen skaver – på jobbet är väl alla hetero...?

2005

Har sexuell läggning någon betydelse på arbetsplatsen? Utställningen visade hur heteronormen begränsar utrymmet för vad du får göra och vara på jobbet, oavsett vilken sexuell läggning du har. Parallellt gjorde museet också en insamling av hbtq-personers livberättelser.

”Min första arbetsupplevelse på museet. Jag gjorde praktik och arbetade nära producent, formgivare och tekniker med allt från innehåll, texter, rekvisita och att bygga. Efter det blev jag säker på att det var utställningar och livsberättelser jag ville jobba med i framtiden!

Johanna Haverlind, utställningschef

Smaka vår läckra pizza

2005

En resa genom den svenska pizzerians historia och landets utbud av alla möjliga och omöjliga pizzor. I utställningen mötte besökarna de personer som arbetar på pizzeriorna, genom deras egna berättelser om sin arbetssituation och vardag när de lagar vår kanske mest populära favoriträtt.

”Jag minns hur hela personalstyrkan på museet hjälptes åt att vika pizzakartonger till ett enormt kartongberg som sedan visades i utställningen. Ett riktigt teamwork!”

Johanna Haverlind, utställningschef

Vem stökar i mitt kök?

2006

En utställning om mötena som sker i hemmet mellan äldre, vårdpersonal och anhöriga. Besökarna fick en inblick vad som händer när hemmet blir en arbetsplats, och även träffa ”robothusdjuret” Paro som är tänkt att erbjuda sällskap för äldre.

”Jag minns de fantastiska mötena med äldre personer som bjöd in oss till sina hem och delade med sig av sina livsberättelser. Och såklart robotsälen Paro som med sina ögon kunde få vem som helst att smälta.”

Johanna Haverlind, utställningschef

Industriland – när Sverige blev modernt

2007–2013

Den stora utställningen skildrade Sverige under perioden 1930–1980, då vi blev en industrination och utvecklade vårt välfärdsland. Besökarna fick följa med på resan när Sverige blev modernt genom att enskilda människors minnen från den tiden vävdes samman med de stora frågorna inom politik och ekonomi.

”Arbetets museum samlar inte på föremål utan människors berättelser. Men många besökare ville dela med sig av minnen i föremålsform. De fick sedan snurra runt på ett löpande band i utställningen, där de ledde till massor av samtal mellan besökare från olika generationer.”

Johanna Haverlind, utställningschef

”Undervisande och spred kunskap. Och den utställning på museet som haft flest visningar någonsin. Extra minnesvärd var den gamla SAAB som visades upp och fick lyftas både in och ut från utställningen med en stor kran, in genom ett fönster på femte våningen.”

Maud Fjellman, tidigare ekonomichef

Hästmannen

2008

Småbonden Stig-Anders Svensson och hans liv med sina tre arbetshästar på den lilla gården i Småland fångades i bilder och på film av fotografen Peter Gerdehag. Hästmannen som levde med respekt för naturen och utan moderna påfund blev en hyllad antihjälte för många.

”En utställning som många besökare tyckte mycket om, och återkom för att se flera gånger. Intresset var så stort att Stig-Anders fick komma för att signera fotoböckerna om honom två gånger under perioden den visades.”

Sven Andersson, museibutiken och reception

No such thing as society

2009

Fotoutställningen visade hur det brittiska samhället förändrades i grunden under två decennier. Ett antal fotografer hade i bilder från 1967–1987 fångat omvandlingen från sömnig solidaritet i efterkrigstidens välfärdsstat till marknadstänkande och individualism, en kontroversiell modernisering av Storbritannien som leddes av konservativa premiärministern Margaret Thatcher.

”Den bästa fotoutställningen under min tid! För mig som är svag för Storbritannien i allmänhet och den sociala dimensionen i synnerhet blev blandningen av politik, populärkultur och subkultur en fullträff. Jag minns särskilt fantastiska bilder från konflikten i Nordirland där den gråa vardagen plötsligt bröts av stor dramatik.”

Mårten Mellberg, programansvarig

Mysteriet med staden

2010

Många osynliga yrken behövs för att vardagen ska fungera. Det blev tydligt för besökarna som fick gå runt i staden Valleby, lånad från böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Alla brandmän, vägarbetare, bussförare och sjuksköterskor hade blivit kidnappade. Uppgiften var att lösa mysteriet så att de kunde gå tillbaka till sina viktiga jobb.

”Vi byggde upp miljöer från Valleby i stora modeller så utställningen kändes som en stad där besökarna kunde gå runt och lära sig om olika yrken. Det blev ett väldigt lekfullt sätt att berätta om Kommunal som fyllde hundra år och fackförbundets alla medlemmar.

Stefan Johansson, utställningstekniker

Bamse & Du

2011

Bamse och hans vänner ger sig inte bara ut på olika äventyr. De diskuterar också ofta saker i samhället som berör barn. I utställningen kunde både unga och äldre besökare följa med reportern Nina Kanin för att utforska Bamses värld och lära sig om vänskap, tolerans och naturen.

”Våra tekniker jonglerade och trollade med kasserad butiksinredning, gamla sängbottnar och annat. Det förvandlades till en flygande matta, en trollskog, gissa bajset i en trädstam och mycket mer. Massor av besökare kom! Och museichefen hade sitt kontor precis ovanför ett träd med ett lejonvrål, och hade ljudet vibrerande i baken hela dagarna…”

Carina Milde, intendent

Hurra för yttrandefriheten!

2014

Politiska tecknare retar makten och visar på brister i samhället med sina bilder. Det gör att obekväma satirtecknare hotas på många håll i världen. Utställningen visade upp några av de modiga och dolda hjältarna som kämpar för det fria ordet i bland annat Syrien, Bangladesh och Mexiko.

”Några veckor efter att utställningen öppnade skedde attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris där fem satirtecknare mördades. Ämnet blev högaktuellt på ett hemskt sätt och vi lade fram en minnesbok i utställningen för de döda tecknarna. Hundratals besökare skrev ned sina tankar om dådet och vikten av att fortsätta kämpa för yttrandefrihet.”

Andreas Nilsson, samlings- och forskningskoordinator

Face the Facts

2015

Utställningen byggde på berättelser från ungdomar som satt i fängelse. Varför blev det som det blev? När började det gå snett? Hur känns det att vara inlåst? De svåra frågorna blandades med drömmar om framtiden i utställningen som gjordes tillsammans med intagna på ungdomsanstalten i Luleå.

”Ungdomarna ville först låsa in besökarna för att de skulle förstå hur det är att sitta i fängelse. Men istället lyckades vi ge lite av den känslan genom att ha en larmbåge vid ingången till utställningen som besökarna var tvungna att passera, och genom att visa upp en cell i full skala. Enormt uppskattad både här på museet och på de andra orter där den visades!”

Annelie Egelin Tärning, intendent