FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet infaller den 21 mars varje år till minne av Sharpevillemassakern i Sydafrika. 2015 års tema är en uppmaning att ta lärdom från historiska tragedier i kampen mot rasdiskriminering idag. Som ett led i detta visar vi tolv av EWKs teckningar i EWK-galleriet – teckningar som på olika vis berättar om Apartheidsystemets uppkomst och fall.

För att uppmärksamma FN:s internationella dag mot rasism visas 12 av EWKs teckningar i EWK-museets galleri under tiden 19 mars till och med 13 september.

– Teckningarna uppmärksammar Apartheidsystemet, de människor som ledde kampen mot apartheid, och de som med alla medel försvarade rasskillnadspolitiken, berättar Carina Milde, Intendent på EWK-museet.

Dagen mot rasism uppmärksammar minnet av Sharpevillmassakern. Den 21 mars 1960 hölls en fredlig demonstration i det svarta bostadsområdet Sharpeville. Tusentals svarta sydafrikaner hade samlats för att höja sina röster mot de passlagar som tvingade svarta att bära id-handlingar när de befann sig i vita områden. Polis öppnade eld mot folksamlingen – 69 personer dog och 180 personer skadades. Dådet skakade hela världen och Sharpevillemassakern blev en symbol för motståndet mot apartheid. Redan en månad senare antog FN Resolution 134 där Sydafrikas rasåtskillnadspolitik fördömdes. Många valde att bojkotta sydafrikanskas exportvaror vilket slog hårt mot landets ekonomi. Sydafrika blev politiskt isolerat och beroende av andra länder där samma förtryckssystem gällde.

– Kampen mot rasism uppmärksammas varje år den 21 mars. I år handlar dagen om att ta lärdom från historiska tragedier för att på så vis ge ny kraft till den kamp som drivs mot rasdiskriminering idag. EWK:s teckningar vittnar om stora orättvisor, våld och förtryck – men de pekar också på individens möjligheter att påverka och skapa förändring.

Nelson Mandela förekommer på flera av bilderna som visas i utställningen. Mandela blev en viktig symbol för kampen mot apartheid och tillbringade 28 år i fängelse innan han släpptes 1990 – samma år som det politiska partiet African National Congress (ANC) tilläts verka öppet. Fler frontfigurer som finns med i utställningen är Sydafrikas tidigare presidenter Pieter Willem Botha och Frederik Willem de Klerk, Rhodesias premiärminister Ian Smith och Ärkebiskop Desmond Tutu. Utställningen visas i EWK museets Galleri från och med den 19 mars till och med den 13 september.

Läs mer om utställningen och se några bilder här.