För sextonde året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset. Priset är ett stipendium som delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. 2016 års vinnare är Christoffer Hjalmarsson, Linda Forsell, Helga Härenstam och Eva Dahlman.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett pris som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Priset delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, KF, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Läs gärna mer om vinnarna och juryns motiveringar här.